S:T Paulus av Korset

Skriv ut
S:T Paulus av KorsetPaulus av Korset, egentligen Paolo Francesco Danei, föddes den 3 januari 1694 i Ovada, Piemonte, Italien, och dog den 18 oktober 1775 i Rom, Lazio, Italien. Han grundade passionistorden och skrev ner reglerna för passionisterna 1720, vilka godkändes 1725 av påven Benedictus XIII. Hans helgondag firades förr den 28 april, men numera den 19 oktober.
Paulus var son till en affärsman med adliga anor. Han tackade nej till både arv och ett fördelaktigt äktenskap och kämpade 1714 som frivillig i venetianska armén mot turkarna. Efter krigsåret drog han sig tillbaka och tillbringade sin tid med att be, till år 1720 då han fick en vision som skulle resultera i grundandet av passionisterna. 1727 startade han tillsammans med sin bror och några andra vänner en kongregation efter att ha blivit prästvigd. Inom kongregationen levde man ett spartanskt liv kombinerat med fokus på Jesu lidande som skulle förmedlas genom missionsarbete. Passionisterna blev snabbt efterfrågade i hela Italien. Slutgiltigt godkännande fick passionistorden av påven Clemens XIV år 1769.
Paulus var en skicklig predikant, främst när det gällde att beskriva Jesu lidande. Han kunde också profetera, hela och läsa folks innersta hemligheter. Hans efterlämnade brev handlar till stor del om askes och mystik. Han var intresserad av att återförena den anglikanska kyrkan med den katolska. 1765 dog hans bror, och 1775 dog han själv efter att 1771 ha grundat ett passionistiskt nunnekonvent.
Paulus av Korset vilar i kyrkan Santi Giovanni e Paolo på kullen Caelius i Rom.

Litteratur:

Hans kors är mitt hjärtas glädje / Paulus av Korset; introd.: William Kenney; övers.: Karin Stolpe och Ingrid Ydén-Sandgren, Uppsala: Pro veritate, 1981.

Besökare

Vi har 40 besökare online

Logga In

Copyright (C) 2010 S:t Paulus av Korset - Katolska Församling i Angered, Created by e-studio-dator-it