AUK

Skriv ut

AUK – Angereds Unga Katoliker


aukAUK, Angereds Unga Katoliker, som grundades den 26 januari 1985, är församlingens ungdomsförening med egna stadgar. Den är en lokalavdelning av SUK, Sveriges Unga Katoliker. AUK har styrelsemöte vid behov, då man gemensamt fattar viktiga beslut.

Man har även verksamhet i form av filmkvällar, temadag, deltagande i skidläger m.m.

Flera av medlemmarna var med på Världsungdomsdagen i Toronto i Kanada år 2002 och mötte påven Johannes Paulus II, på Världsungdomsdagen 2011 i Madrid i Spanien, där de mötte vår förre påve Benedikt XVI (klicka på länken Aktivitet, till vänster) och på Världsungdomsdagen 2016 i Kraków med påven Franciskus.
På den här sidan kan man också läsa om utflykter med barnen, deltagandet i Taizé-dagarna i Poznan 2009 (klicka på länken Aktivitet, till vänster) och resan till Rom hösten 2012.

Barnen i undervisningsgrupperna, samt ministranter och äldre ungdomar som är engagerade i församlingen, är medlemmar i AUK.

____________________________________________________________

 

 

Angereds Unga Katoliker

till Rom 2012
Måndagen den 29 oktober

bar det iväg till Rom. Vår resa började redan tidig morgon med flyg från Landvetter.

Väl framme i Rom installerade vi oss på vårt boende och därefter bar det iväg till Termini. Via metron tog vi oss till Petersplatsen för att göra oss bekanta med platserna och vidare till Colosseum för att till fots ta oss till vår skyddspatrons, den helige Paulus av Korset, grav i de heliga Johannes och Paulus kyrka som ligger en bit från Colosseum.

Det blir en rundtur i Paulus av Korsets gravkyrka samt fotografering utanför, innan vi åter beger oss till Termini för att anskaffa tågbiljetter för tisdagens resa.


Tisdagen den 30 oktober

går vi upp tidigt på morgonen för att ta oss med buss in till Termini och sedan vidare med tåg till Assisi. Resan tar några timmar men allt flyter på bra. Några av våra ungdomar är hungriga för vi hade inte en chans att äta frukost. Men det är en del av att vara på pilgrimsresa. Framme i Assisi letar vi reda på ett litet café för att få något i magen. Det visar sig vara hamburgare på menyn och dessa är tillagade i en microugn! Men vad gör det när man är hungrig?

Efter vår utsökta frukost bär det av upp till den helige Franciskus basilika, där vi möts av en broder som visar sig vara ursprungligen från Danmark och vår guide i basilikan.

Han berättar om basilikans uppkomst och för oss innanför dörrarna, förklarande på danska vad vi får se. Språket får inom kort övergå till engelska, då våra ungdomar inte förstår vad han säger. (Själv tyckte jag det fungerade bra på danska.)

Efter en rundvandring i basilikan och besök vid Franciskus av Assisi grav, är det tid för shopping. Alla rusar iväg för att inhandla diverse souvenirer. Vi har nu upptäckt att en av våra ungdomar fått en stor förkärlek för rosenkransen (vilket vid slutet av vår resa visade sig ha resulterat i, tror jag, totalt ca 30 rosenkransar).

Nu ger vi oss iväg till San Damiano kyrka för att fira Mässan. Kyrkan är vackert belägen i en dalgång, långt från basilikan, och vägen ner är fantastisk. Vilken utsikt och vilken omgivning! Det var här Franciskus fick sin kallelse, då den korsfäste Kristus uppmanade honom att bygga upp hans förfallna kyrka.

Efter att ha firat Mässan i San Damiano kyrka, beger vi oss åter upp till området mellan San Damiano kyrka och basilikan, där det finns många små affärer och flera kyrkor.

Vägen upp från San Damiano är brant och man undrar vad man gett sig in på. Så får man helt plötsligt ny kraft i skänk från ovan och genast går det lättare. (Jag var sist uppe!)

Vi tar oss ner för att få lite mat i magen efter en lång dag, innan vi sätter oss på bussen till tågstationen för återresa in till Rom och till vårt boende.


Onsdagen den 31 oktober

Vi vaknar tidigt för att bege oss till Petersplatsen och vara med på generalaudiensen, som hålls av vår påve Benedictus XVI. Vi möts av Syster Monica, som skall guida oss runt i Rom. Dagen är mulen och det kommer lite lätt duggregn under delar av audiensen, men inget som stör oss glada pilgrimer.

Efter audiensen beger vi oss ut för lite shopping runt Petersplatsen, för att sedan bli guidade av Syster Monica. Regnet tilltar då vi kommer fram till Castel Sant’ Angelo och bron Ponte Sant’ Angelo med sina vackra statyer. Här får vi veta att bron Ponte Sant’ Angelo rasade samman år 1450 under det enorma trycket av alla pilgrimer som befann sig på bron, och drygt 80 personer omkom.

Vi fortsätter vår vandring och nu öser regnet ner över oss. Ingen är direkt klädd för detta väder, men våra ungdomar verkar inte klaga (i alla fall inte inför pater Marek eller mig). Vi går ner till Piazza Navona med dess fantastiska fontäner och unika byggnader.

Vår färd leder oss vidare ner till Pantheon, en av de mest besökta byggnaderna i Rom. Här får vi veta att byggnaden förstördes vid branden år 80 och att den stora kupolen tillkom först vid återuppbyggnaden, mellan år 118 och år 128. Vi fortsätter in under taket till byggnaden för det regnar kraftigt, och vi känner oss både blöta och hungriga medan vi vandrar runt, fotograferar och ser oss om. Så börjar regnet avta och vi samlar ihop vår grupp för att få i oss en bit mat.

Mätta och belåtna ger vi oss av till Fontana di Trevi och nu öser regnet åter ner. Vid Fontana di Trevi gör vi ett kort uppehåll, då alla börjar bli trötta och tiden runnit iväg. Så beger vi oss mot Termini för att ta bussen hem.

Vi stannar vid Foro Romano och beundrar ruinerna, det som är kvar av dessa magnifika byggnader. En gång fanns här både triumfbågar, basilikor och tempel.

Nu beger vi oss hem och då vi kommit innanför dörrarna går vi till våra rum för att få kläder och skor torra, för vi har en lång dag framför oss igen.


Torsdagen den 1 november, Alla Helgons dag

Vi stiger upp och beger oss vidare ut i Rom för ytterligare en dag fylld av sevärdheter.

Alla ungdomar är på hugget och vi ger oss av mot Colosseum. Vi har ju passerat denna magnifika byggnad både en och två gånger, men nu är förväntan stor bland ungdomarna, för vi skall in till Colosseum. Väl framme ser vi att där är fullt av folk och en ganska lång kö, men vi kommer som en grupp och snart befinner vi oss på insidan. Vi delar upp oss och bestämmer en tid för återsamling.

Det sägs att delar av Colosseum använts vid uppförandet av andra stora byggnader, däribland S:t Peterskyrkan. Vi samlas åter och beger oss vidare till Santa Maria della Concezione dei Cappuccini.

Här blir våra ungdomar informerade av pater Marek om kyrkans ossuarium ("benhus"), som denna kyrka är mest känd för. I kyrkan går vi först en rundtur i de övre delarna innan vi tar klivet ner i kryptan, där vi möts av en både makaber och, enligt mig, rätt vacker dekoration bestående av skelettdelar och hela skelett från ca 4000 munkar och andra okända som begravts under kyrkan. Vissa av våra ungdomar tyckte det hela var skrämmande och visst var det så, men samtidigt ändå på något sätt vackert.

Vi samlas igen och beger oss vidare till Circo Massimo, som vi passerar förbi i all hast för att hinna med allt som står på programmet för dagen.

Vi ställer oss i kö för att först stoppa handen i gapet på det skulpterade ansiktet Bocca della Verità ("Sanningens mun"), som finns vid kyrkan Santa Maria in Cosmedin. Enligt sägnen förlorar man handen om man begått mened, och det var inte alla av våra ungdomar som vågade stoppa handen i gapet för att testa.

Efter ett kort besök i kyrkan bär det i väg till nästa spännande sevärdhet, som visade sig bli Basilica di Santa Maria Maggiore. Den är den största av de totalt tjugosex kyrkor i Rom som är tillägnade Jungfru Maria. Här finner vi ett enormt vackert hantverk och en fantastisk kyrka. Inte långt bort ligger Santa Prassede kyrka, känd för sin mosaik och för att kyrkan innehåller en del av den pelare vid vilken Jesus pryglades.

Våra ungdomar finner denna del intressant och vi samlas efter en stund utanför kyrkan för att ta oss vidare. När kvällen kommit ifatt oss, styr vi våra steg mot en god bit mat. Men först hamnar vi vid Piazza di Spagna som ligger nedanför Spanska trappan. Vi stannar till en stund, det fotograferas en hel del och försäljarna har börjat dyka upp runt Piazza di Spagna. Vi går vidare för en bit mat och därefter åter ner till Fontana di Trevi, men nu i bättre väder än förra gången.

Kvällen är kommen och vi beger oss hem via Termini för att fylla på förråden med vatten m.m. och ladda om för en ny fantastisk dag.


Fredagen den 2 november, Alla själars dag

Vi vaknar tidigt och beger oss till Vatikanen och Petersplatsen för att fira Mässan i Peterskyrkan vid Johannes Paulus II:s grav.

Vilken känsla att på denna plats få fira Mässan tillsammans med alla dessa underbara ungdomar!

Direkt efter Mässan blir det vandring runt i Peterskyrkan och det fotograferas en hel del. Efter drygt en timme beger vi oss upp på basilikans kupol. En del väljer att gå hela vägen upp (510 steg), men jag själv tar hissen en bit upp och går resterande 320 steg upp till toppen. Vilken utsikt! Man ser Petersplatsen i sin helhet, ända ner till Castel Sant’ Angelo.

Vi beger oss vidare ner och ut ur Vatikanen, till San Giovanni in Laterano (Lateranbasilikan), en av de fyra större basilikorna (Basilicae maiores). Denna ligger i södra delarna av Rom och den är påvens biskopskyrka.

Vilken fantastisk kyrka! Ungdomarna far runt och fotograferar varje vrå och tittar på utsmyckningen av kyrkan. Jag kan tillägga att Lateranbasilikan är helgad åt Evangelisten Johannes och Johannes Döparen.

Så snart vi samlat in alla ungdomar ger vi oss av till Scala Santa som ligger bredvid San Giovanni in Laterano. Här får vi tid för lite avkoppling med glass och vi njuter i solen.

Scala Santa är mest känd för den heliga trappan, som skall vara identisk med trappan i Pilatus palats. Här går man på knä uppför trappstegen och mediterar över Kristi lidande.

Efter en stund beger vi oss vidare till Priscillas och Aquilas katakomber (http://www.catacombepriscilla.com/inglese/). Ingången sker via benediktinsystrarnas kloster vid Via Salaria. Här får vi en guidad tur under jorden till katakomberna. Denna är en av de fem katakomber som är öppna för allmänheten. Totalt lär det finnas drygt sextio katakomber under Rom.

Vi ser de tomma gravarna och får reda på att dessa katakomber användes i drygt 300 år, från 150-talet och framåt. Vi frågar varför gravarna är tomma och får reda på av vår guide att kvarlevorna flyttats till andra gravplatser, därför att turister inte låtit dem vara utan plockat med sig delar av skelett som souvenirer. Märkligt - vem vill ha det som en souvenir? Då vi inte får filma eller fotografera här nere, blir det att memorera det vi sett. För mig personligen var det en stark upplevelse och jag tror även att våra ungdomar fann detta intressant.

Nu har dagen gått över i kväll och vi tar närmsta buss till vårt boende och några timmars sömn, då vi skall vidare hem till Sverige igen.


Lördagen den 3 november

Vi går upp mitt i natten för att ta oss till flygplatsen. Väl framme får vi ett dystert besked: Alla flyg är inställda, så även vårt. Pater Marek, Yolanda och jag försöker lösa problemet och vår pilgrimsgrupp hamnar till slut, efter många timmar på flygplatsen, på ett hotell för ytterligare en natt. Vi kan inte få våra biljetter ombokade till samma dag utan får flyga hem under söndagen.

När vi nu får ytterligare en natt i Rom, beslutar vi oss för att ta en tur till centrum. Där delar vi upp oss och bestämmer mötesplats och tid för samling; sedan är alla fria att ge sig ut.

Vi tre (pater Marek, Yolanda och jag) tar oss till ett café och sätter oss och reflekterar över den gångna veckan och allt vi varit med om. Vi känner oss nöjda med att hunnit så mycket och att vi haft en så fantastisk grupp ungdomar med oss. Tiden går och kvällen rullar in. Vi samlas och beger oss tillbaka till hotellet för en bit mat och därefter sömn.


Söndagen den 4 november

Vi kommer till flygplatsen. Då alla inte lyckats boka sig på samma flyg, inte heller via samma rutt, så delar vi på oss. Pater Marek och en av ungdomarna har biljetter som tar dem till Göteborg. Vi, resterande tio, får flyga via Frankfurt och Köpenhamn, och därifrån ta tåget till Göteborg. Det blir en något krångligare resväg än tänkt. Vi kommer att vara i Göteborg strax efter midnatt.

Nu hamnar vi i ytterligare problem: Vid avresan från Frankfurt saknas en av ungdomarna. Jag ser till att alla andra ger sig av mot Köpenhamn och stannar själv kvar för att leta. Till slut finner jag vårt bortsprungna får och en kamp börjar för att lösa hemresan, vilket tar några timmar.

Vi kommer med sista flyget till Köpenhamn och landar efter midnatt. Sista tåget till Göteborg har redan gått. Pater Marek, som ankom Göteborg redan vid 18-tiden, sätter sig i sin bil och beger sig ner till Köpenhamn för att hämta upp oss. Är han inte underbar som ger sig av för att samla in sina får!

Vi ankommer Göteborg tidig morgon, och jag blir avsläppt hemma klockan 04:30 måndag morgon. Bara någon timmes sömn för att sedan ta mig till jobbet. Både trött och sliten sätter jag mig ner i soffan och tänker: ”Det är tufft att vara en pilgrim.” Men jag känner mig nöjd och stolt över att ha fått vara med om denna resa tillsammans med alla underbara ungdomar och mina fantastiska medledare Yolanda Millet och pater Marek Gil OFMCap. Ni alla har gjort hela denna resa till ett oförglömligt minne.

Tack till er alla som gjort detta till den klart bästa pilgrimsresan någonsin!

Vid pennan

Mikael Eriksson, kateket

 

____________________________________________________________

Läs mer under länken Aktivitet, till vänster !

Besökare

Vi har 6 besökare online

Logga In

Copyright (C) 2010 S:t Paulus av Korset - Katolska Församling i Angered, Created by e-studio-dator-it