AUK

Världs Ungdoms Dagarna (VUD)

Skriv ut

VärldsUngdomsDagarna (VUD)

i Spanien 11-22 augusti 2011


Bild1

Tidigt på morgonen torsdagen den 11 augusti började p Marcin, Jimmy, Rudi, Yolanda och Sarah sin resa på VUD i Spanien. På Landvetter samlade 10-gruppsledarna Jimmy och Sarah ihop sina grupper tillsammans med de två övriga 10-gruppsledarna och började checka in gruppernas deltagare. Från SUK-väst reste denna dag ett 50-tal förväntansfulla ungdomar i olika åldrar under ledning av två 50-gruppsledare, fyra 10-gruppsledare och med två präster. Vi mellanlandade i Köpenhamn och landade sedan till sist i Madrid där vi möttes av VUD-ledaren Alexander Kegel som väntade med matsäck som vi skulle äta på vägen till San Sebastian i Norra Spanien, vid Atlantkusten. På kvällen kom vi fram till den idrottshall som skulle bli vårt hem under vistelsen i stiftet San Sebastian. Hela den svenska gruppen delade idrottshallen med ca 300 polacker och kroater. Sammanlagt fanns 8 toaletter, en damdusch och två herrduschar samt några få eluttag… Intet är som väntans tider… Den svenska gruppen hade ”Den heliga familjens” kyrka som ”sin” kyrka så medan vi väntade på övriga svenskar så firade vi mässan på kvällen den 11:e. Övriga svenska deltagare kom fram vid ett på natten.

Den 12:e fick vi vår första söta frukost. De flesta av oss är inte vana att äta kakor till frukost men det är bara att vänja sig liksom vid pulverkaffe eller choklad till varm mjölk.

Efter förmiddagsmässan var det dags att delta i aktiviteter som utgick från katedralen ”Den gode herden”. Tyvärr kom vi ganska sent så alla aktiviteter var inte längre aktuella. Därför valde vi att gå tillsammans på upptäcksfärd i San Sebastian.

 

Bild2

Vi begav oss mot den långsträckta stranden och kom snart överens om att vi ville upp till den stora Jesus-statyn på berget Urgull. Men först måste vi kolla in stranden…

 

Bild3

Efter att ha besökt torget vid stranden med Don Quijote-statyn såg vi på långt håll vårt första utflyktsmål för dagen.

 

Bild4

Vägen upp var lång, särskilt som vi istället för att ta en brant genväg gick en längre slingrande väg, men vi fick ju se så mycket mer…

 

Bild5

Bild6

Väl nere i San Sebastian fortsatte vår upptäcksfärd till de största kyrkorna. Tyvärr var inte alla öppna. På eftermiddagen hade vi en träff för hela den svenska gruppen på innegården vid ”vår” kyrka.

Lördagen ägnades åt en gemensam pilgrimsfärd för alla pilgrimer i stiftet och vi besökte då Loyola. Detta är platsen där st Ignatius (Jesuitordens grundare) föddes. Under dagen firade vi mässa tillsammans, hade tillbedjan, bad en internationell rosenkrans, besökte sanktuariet m m Dessutom träffade vi ungdomar från i stort sätt alla världsdelar. Varje land presenterade sitt land på något sätt med sång, musik, skådespel m m

 

Bild7

Söndagen är Herrens dag. Även denna dag kunde vi prova på olika aktiviteter och valde denna dag lite olika. Jimmy surfade med ungdomar från hans och Sarahs grupper. Det var första gången för flera av ungdomarna. Yolanda och Rudi var och badade.  P Marcin och Sarah gick på pilgrimsfärd för att gå en ”kortkort” bit av vandringsleden till Compostela. En överraskning var att vandringen slutade vid en ”Maria av Lourdes” -grotta där pilgrimerna bad och sjung till Maria på olika språk.

 

Bild8

På eftermiddagen firade vi mässa tillsammans och på kvällen gick vi tillbaka till katedralen för tillbedjan med ärkebiskopen av San Sebastian. Vilken nåd vi fick då vi fick be inför Lilla Thérèse reliker som just denna dag kom till San Sebastian!

 

Bild9

Efter en känslofylld tillbedjan var det dags att bege sig ner till stranden där det firades av ett gigantiskt fyrverkeri.

Sista natten kom det ytterligare 100 ungdomar och sov i idrottshallen. Slutligen kom då sista morgonen i San Sebastian. Efter att ha packat ihop vår packning var det dags för utsändningsmässa i katedralen denna måndag då vi firar Marie Himmelfärd. Återigen fick vi be inför lilla Thérèse reliker. Efter mässan började vår resa till Madrid och de dagar vi sett framemot med påven och biskop Anders.

Framåt kvällen kom vi fram till vårt boende, Prinsessan Sofias specialskola. Tyvärr bodde inte p Marcin med oss i Väst utan hade redan i San Sebastian blivit ”utlånad” till sydöst då deras präst inte kunde delta i VUD. Killarna i Väst fick bo ute på skolgården och tjejerna inne i den lilla gympasalen. Kön till toaletten blev kortare med vi hade endast en riktig dusch och sedan en provisorisk dusch, trädgårdsslang på skranglig ställning. Detta medförde vissa köer i början men vi vande oss ganska fort. Då det var riktigt varmt i Madrid så använde de flesta ”tuffduschen” istället för ”fegduschen” vilket drog ner duschtiden ordentligt! Om vi tyckte frukosten i San Sebastian var söt så kändes den nyttig i jämförelse med vad vi fick i Madrid: chokladdryck, juice och antingen chokladfylldcroissant eller sockrad smördegskaka och INGET KAFFE! Nu fick vi även våra VUD-ryggsäckar med diverse böcker bl a Youcat, solfjäder, solhatt, tröja, kors … och en alkoholfri öl.

Under tisdagen började vi upptäcka Spaniens huvudstad. Det var kul att se mängden av unga katoliker som vi mötte överallt. Madridborna verkade tycka att det var kul med alla ungdomar för vart man än gick tutade de eller kom fram och pratade. Vi började med att utforska centrala Madrid men missade inte heller att se Real Madrids arena Bernabeu i verkligheten. Några av oss åt lunch på KFC för första gången i våra liv. Våra matkuponger fungerade på många restauranger och matställen runt om i Madrid.

 

Bild10

På kvällen begav vi oss tillbaka in i centrala Madrid för att delta i öppningsmässan med ärkebiskopen av Madrid. Vi var en ganska bra bit från altaret m m men kunde ändå se det mellan träd och ställningar på långt håll. Tyvärr skymdes vår närmsta skärm av ett träd. Det var skönt att kunna stå i skuggan bland träden istället för mitt i den varma solen.

Så kom då onsdagen då vi gick tillsammans med hela den svenska gruppen till en skola en bit bort för att ha vår första katekes och mässa med biskop Anders. Temat var Tro.

 

Bild11

Även under onsdags eftermiddagen hade vi ”fritid” då vi hade många olika saker att gå och titta på/delta i. Katedralen var en välbesökt plats. I en närliggande kyrka fanns några av de stationer som skulle komma att användas under korsvägen. Det var en häftig upplevelse att se dem på nära håll och att få be i flera av Madrids många vackra kyrkor.

 

Bild12

Vi vaknade nog alla riktigt förväntansfulla på torsdagen… Äntligen skulle vi få se den helige Fadern på riktigt. Så efter katekesen så begav vi oss snabbt iväg för att se när Påven åkte förbi på väg från flygplatsen. Stämningen var underbar! Benedetto… Benedetto… Benedetto…

 

Bild13

Under eftermiddagen var vi på det amerikanska center där vi lyssnade till föreläsningar om ”The theology of the body” med många tänkvärda ord om kärleken och hur den kommer till sin rätt inom äktenskapet. Efter detta begav vi oss för att delta i välkomstceremonin för påven.

Även på fredagen hade vi katekes och de som ännu inte biktat sig fick ytterligare ett tillfälle till bikt då alla präster i svenska gruppen hörde bikt i skolans trädgård där en vacker Maria stod.

På kvällen åkte vi ner till centrala Madrid för att delta i korsvägen. Jimmy och Sarah stannade med delar av sina grupper vid Plaza Colon där man kunde följa allt på stora skärmar. Det märktes att allt fler pilgrimer kommit till Madrid och de sades att 1,5 miljoner var samlade till korsvägen. VUD-korset bars mellan stationerna av olika grupper av ungdomar som alla lidit på något sätt av krig, naturkatastrofer, missbruk m m Det var gripande att se dem och man kände att man har mycket att vara tacksam över. Det visade sig vara en bra plats att stanna på då vi fick se påven åka förbi på ganska nära håll både på ditvägen och på tillbakavägen. Stationerna med figurer i naturlig storlek var fantastiska mästerverk från runt om i Spanien som bars eller kördes.

 

Bild14

Med alla människor som samlats i centrala Madrid tog en ganska bra stund att kunna ta sig till tunnelbanan för att återvända hemåt för att äta i närheten av där vi bodde.

Det var riktigt varmt på kvällen...

 

Bild15

Lördag morgon… Vad skulle vi packa ner för fältet? Vad kan man behöva? Äh. Regnkläderna kan vi lämna. Det är ju så varmt…

Vi samlades i den svenska gruppen med våra fält-packningar. Större delen av packningen kunde vi lämna på skolan. Biskop Anders kom även till oss lite överraskande och några av oss fick tillfälle att åka tunnelbana med honom några hållplatser.

Vi hoppade av tunnelbanan några hållplatser från flygfältet Quatro Vientos för att som ”riktiga” pilgrimer gå de sista 8 km genom en park. Detta var den varmaste dagen så det var viktigt att ta med sig gott om vatten. Vi kunde även fylla på med vatten på ett ställe utefter vägen. De hade även satt igång bevattningssystem för att svalka överhettade pilgrimer.

 

Bild16

 

När vi äntligen kom fram var port efter port stängd. Det svenska gruppen blev väldigt splittrad och man höll ihop med de man kunde. En stor del av gruppen hamnade utanför själva området vilket gjorde att de inte fick någon mat. Dock fanns det gott om bajamajor och man behövde inte stå i kö för att fylla på med friskt vatten. När kvällen kom och vigilian med påven skulle starta så började det även dra ihop sig till oväder. Det blåste kraftigt och det började regna. Först var det svalkande men efter en stund blev många oroliga och blöta samt ångrade att regnkläderna låg kvar ”därhemma”. Trots detta så infann sig den rätta stämningen och genom att se på skärmar och lyssna på utsändningarna deltog vi i tillbedjan med påven. Alla knäböjde så gott de kunde på den knöliga marken. Många böner var om att ingen blivit svårt skadad av den ställning som blåst omkull och att regnet skulle sluta. Vi blev bönhörda!

Vi vaknade på söndags morgonen till en ny vacker dag och fick veta att ingen kommunion kunde delas ut under mässan då flera av de tillbedjanstält som funnits blåst bort. Det var ännu en gång en underbar känsla att få fira mässa med så många andra unga katoliker. Det var över 10 000 präster och 1000 biskopar som firade koncelebrerade mässan.

 

Bild17

Bild18

 

Åt alla håll fanns pilgrimer från bokstavligen hela världen. Då detta var ännu en varm dag ryckte brandkåren ut för ett ganska trevligt uppdrag… svalka varma pilgrimer.

 

Bild19

 

Vi var tacksamma över att vi inte såsom många andra behövt bära hela vår packning och att vi slapp gå mitt under mässan för att bege oss till flygplatsen. Vi kunde istället börja bege oss hemåt i sakta mak. Gå en bit och sedan vänta i skuggan till man kunde ta tunnelbanan.

Vi njöt av lugnet vår sista kväll i Madrid, bara pratade med varandra och förberedde oss för vår hemresa. Som vanligt avslutade vi kvällen med completorium innan det var läggdags.

Det var dags att återvända hem efter en underbar resa som fördjupade vår tro och gav oss minnen för livet. Brist på toaletter, duschar, mat, organisation m m  var redan glömt!

 

Bild20

Vi kom hem till Göteborg trötta, några förkylda men med mycket att berätta om, på måndagskvällen. Borta bra men det är trots allt skönt med sin egen säng efter 11 nätter på liggunderlag!

Besökare

Vi har 42 besökare online

Logga In

Copyright (C) 2010 S:t Paulus av Korset - Katolska Församling i Angered, Created by e-studio-dator-it