Aktuellt

 

Hjälp till Ukrainas folk       Alla bilder

Den civila infrastrukturen i Ukraina är totalt förstörd av Ryssland i många delar av landet. Många städer och samhällen är utan energiförsörjning, vilket innebär att människor är utan värme. Därför finns ett stort behov av sovsäckar, liggunderlag, varma/termo filtar. 
Obs! Tyvärr kan vi inte längre ta emot kläder.

Jag (Anna) och min syster Eva har kontakt med en läkare som vi känner, som befinner sig i de mest drabbade områdena och han ber om mat till små barn, välling, blöjor för barn och vuxna, medicin för barn och vuxna, såsom febernedsättande (i tabletter och flytande form).

Det efterfrågas färdiglagad mat på burk till vuxna, såsom gulaschsoppa och andra soppor, och all konserverad mat.

Om du har möjlighet att skänka något av detta, kontakta:
Anna Afolter, 0737-822123, i S:t Paulus av Korset församling i Angered.
Man kan även swisha: Swish 0737-822123. Skriv: Ukraina. 

Vi alla ukrainare befinner oss i en väldigt svår situation och det spelar ingen roll i vilken del av världen vi är. Vi jobbar på alla möjliga sätt i hela världen och försöker hjälpa vårt land med allt som behövs. Tack för er hjälp och omtanke, men först och främst tackar jag er för era böner för mitt land. 

Lovad vare Jesus Kristus! 
Love of life, family are at the heart of the Ulmas' beatification

Familjen Ulma, som dödades av nazisterna 1944 för att ha gömt judar på sin gård, saligförklaras söndagen den 10 september i sin hemby i Polen.   

Saliga Józef och Wiktoria Ulma och deras sju barn, martyrer. 

 

Saligförklaring av familjen Ulma 

En hel polsk familj, Józef och Wiktoria Ulma och deras sju barn, mördades natten mellan den 23 och 24 mars 1944 av nazistiska soldater för att ha gömt judar på sin bondgård i hembyn Markowa i Polen.
Hela familjen Ulma saligförklaras söndagen den 10 september. Den 5 september meddelade dikasteriet för helgonförklaringar att det sjunde barnet, som mamman Wiktoria väntade i långt framskriden graviditet och som föddes i ögonblicket av martyrdöden, lades till trots att det inte ännu var döpt eftersom han i sina föräldrars martyrskap fick blodsdop. Saligförklaringen är den första någonsin där en hel familj upphöjs tillsammans.

Józef och Wiktoria Ulma och deras sex barn var en familj som andra i den katolska bondbyn Markowa i sydöstra Polen. De levde ett enkelt liv i i tro, bön och bibelläsning i familjen, det som helige Johannes Paulus II kallade en ”huskyrka”. Deras hem var också öppet för de mest behövande, som på deras tid under den nazistiska ockupationen under andra världskriget i synnerhet var judarna. 

Familjen, som gömde två judiska familjer på sin gård, hade angivits. Den tyska polisen omringade hemmet den 24 mars 1944 och grep och avrättade utan vidare alla åtta judar och hela familjen Ulma. 

Vid ett möte den 17 december 2022 med kardinal Marcello Semeraro, prefekt för dikasteriet för helgonförklaringar, godkände påven Franciskus ett dekret om hela familjen Ulmas saligförklaring. Påven fastslog att de alla hade lidit martyrdöden. 

Ett monument står nu i Markowa, till minne av familjen Ulma och dem i Polen som offrade sina liv för att rädda judarna, med inskriften: “Må deras offer vara en vädjan om respekt och kärlek till alla. De var barn i detta land och de finns kvar i våra hjärtan”. 

År 1995 fick familjen utmärkelsen Rättfärdiga bland folken av Yad Vashem, den israeliska myndigheten för hågkomst av Förintelsens martyrer och hjältar.

Vatican News, 2023-09-09 
Bildresultat för St Franciskus Transitus. Storlek: 177 x 185. Källa: sacredheartfla.org

S:t Franciskus’ Transitus


Tisdagen den 3 oktober – S:t Franciskus’ Transitus, högtid

Efter mässan kl. 18.30 följer Andakt till den helige Franciskus’ Transitus, hans möte med ”syster Död” (1226).

Den helige Franciskus dog strax efter solnedgången den 3 oktober. Han reciterade Psaltaren 142 och under den avslutande versen För mig ut ur mitt fängelse, så att jag kan prisa ditt namn” dog han. Denna händelse återkallas högtidligt varje år av franciskaner för att hedra sin helige faders inträde i glädjen. 

Transitus är ett latinskt ord som betyder övergång. I varje berättelse som skrivs om den helige Franciskus död minns man att han gick över från livet på jorden till evigt liv med Herren, full av stor glädje och sång. Bibelkursen är inställd den 3 oktober  

Nästa tillfälle är tisdagen den 10 oktober efter kvällsmässan som börjar kl. 18.30.
Alla är hjärtligt välkomna.

Vi läser tillsammans och samtalar om Matteusevangeliet, denna gång kapitel 23-25, under ledning av diakon Henrik Lindeskog. Välkommen till katekesundervisningen! 

Vi ses i högmässan kl. 10.30 på söndagarna och fortsätter med undervisningen efter högmässan. Läs mer under Kungörelser och Undervisning

Till katekesundervisningen behöver vi fler nya kateketer och hjälpkateketer. Alla som känner sig kallade att engagera sig för kyrkans bästa är hjärtligt välkomna att kontakta oss präster.Föräldragrupp på söndagarna 

Alla föräldrar (i alla grupper) och andra intresserade är välkomna till föräldragruppen varje söndag, under tiden som barnen har undervisning. Gruppen startade denna termin och vi hoppas att fler vill komma. 

Välkomna till kyrkkaffet och därefter, cirka kl. 12.00, ses vi i den nya lokalen.Kyrkkaffet på söndagarna

Vi ber dem som vill ta hand om kyrkkaffet någon söndag under terminen att skriva sig på listan i vapenhuset. Tänk på att det är allas ansvar – stort tack till alla som engagerar sig!
Biskopssynoden i Rom 

Den synodala processen startade i oktober 2021 och skall avslutas med en biskopssynod som äger rum i Vatikanen i oktober 2023 och 2024. Den 4 oktober 2023 kommer påve Franciskus att i Rom öppna den sextonde ordinarie generalförsamlingen av biskopssynoden.

Vi ber om Herrens välsignelse och lyfter våra hjärtan till Gud med en bön att han genom sin helige Ande hjälper och styrker oss i vår gemenskap, leder oss fram till hela sanningen och ständigt bistår deltagarna i synodens överläggningar med sin upplysning.
 

Caritas Adventsinsamling – Barn och ungdomar hjälper Afrikas horn

Caritas Sverige inbjuder alla barn och ungdomar, kateketer och föräldrar i Stockholms katolska stift att delta i Adventsinsamlingen 2023, i samarbete med Katolska Pedagogiska Nämnden (KPN) och Sveriges Unga Katoliker (SUK). Den anordnas till förmån för Caritas arbete med flyktingbarn och kvinnor i Afrikas horn. Dessa länder i östra Afrika lider av torka, matbrist och svåra konflikter. 

Gemensam insamlingshelg i församlingarna och missionerna blir den 2–3 december.

Läs mer: https://www.caritas.se/nyhetsarkiv/2023/september/barn-och-ungdomar-hjalper-afrikas-horn/
Respekt

Respekt är en katolsk rörelse i vårt stift, som arbetar för att främja det mänskliga livets okränkbarhet från konception till naturlig död. Genom att aktivt delta i samhällsdebatter om aktuella frågor där människovärdet står på spel, står Respekt upp för kyrkans människosyn och värnandet om allas rätt till liv. Nyhetsbrev på e-post varje vecka med viktiga, aktuella artiklar får man gratis genom anmälan på Respekts hemsida eller på telefon 08-50557686.

Respekt tar nu emot bidragsansökningar till Livets fond. Ansökningsperioden pågår 1 augusti – 1 oktober. Läs mer här
Livets fond stöder ändamål i Sverige som främjar respekten för människolivet – ideella föreningar, församlingar och organisationer som arbetar för ofödda, äldre, funktionsnedsatta, föräldralösa barn och utsatta familjer. 

Stöd Livets fond:  Bankgiro 900-5034, Swish 900 5034


 

Information från
Katolska skolan av Notre Dame

Läs mer under Undervisning.
Eller gå in på länken: https://www.katolska.seHandlingsplan vid incident 

Vår församling har en handlingsplan som används om en incident skulle inträffa i kyrkan, under Mässan eller annan gudstjänst, eller i kyrkans övriga lokaler. Där uppmanas man ringa 112 då hjälp behövs. 
Se anslagstavlan i kapprummet för mer information. 

På vårt katolska stifts hemsida kan man också läsa om Säkerheten i våra församlingar

 


Bildresultat för jezu ufam tobie

Alla som kommer in i vår kyrka anförtror sig åt den Barmhärtige Jesus. 

 

S:t Paulus av Korset katolska församling i Angered

Titteridammstigen 4, 424 68 Angered
Tfn: 031-3301000
www.stpaulus.se
E-post: angered@katolskakyrkan.se
Bankgiro: 448-5058
Swish: 123 454 36 25