Presentation – jubileum

S:T PAULUS AV KORSET KATOLSKA FÖRSAMLING I ANGERED

Hur det började…

Sommaren 1950 fick passionisterna förfrågan från Katolska Kyrkan i Sverige om att ta upp missionsverksamhet i Sverige.

Passionisternas mission i Sverige

S:t Paulus av Korset, grundare av passionistorden.

Passionisterna kom till Sverige år 1951. Präster, bröder och systrar från passionistorden i England, Polen, Irland och USA kom för att bygga upp församlingar i Sverige, där antalet katoliker hade ökat snabbt.

Passionisterna har varit verksamma i Småland, Öland, Blekinge och Västergötland.

Passionisternas gärning på 50- och 60-talet

S:t Mikaels katolska kyrka i Växjö.

Missionsverksamheten startade i Växjö hösten 1951. Den 17 februari 1952 invigdes S:t Mikaels kapell i anslutning till den helige Sigfrids festdag (missionär i Sverige på 1000-talet).

Den 1 oktober 1954 upprättades S:t Mikaels katolska församling i Växjö. Den 23 september 1967 invigdes S:t Mikaels kyrka – den första katolska kyrka som byggts i Småland efter reformationen.

Passionisternas gärning på 60- och 70-talet

Passionisternas verksamhet fortsatte i Småland, Blekinge och Öland, och omfattade ansvaret för Jönköpings katolska församling.

År 1961 invigdes S:t Kristoffers kapell i Kalmar, som år 1982 bildade egen församling. Passionisterna var verksamma i Blekinge fram till sommaren 1971.

S:t Franciskus katolska kyrka i Jönköping.

Den nya S:t Franciskus kyrka i Jönköping invigdes den 30 november 1974. Det var 600 år sedan det senast byggdes en katolsk kyrka i staden. Passionisterna var verksamma i Jönköping till år 1990.

Passionisternas gärning på 80-talet

År 1980 ingick passionisterna en överenskommelse med biskop Hubertus Brandenburg om att starta verksamhet på västkusten. Vid årsskiftet 1984/1985 valdes en ny superior för passionisterna i Sverige och passionisternas centrum blev nu Göteborg.

Passionisterna lämnade år 1986 Växjö, där de nästan 35 år tidigare hade startat sitt pionjärarbete i Småland.

Johannesgården.                     

Passionisternas kongress.

Den 2 februari 1982 grundades S:t Petri katolska församling i Trestadsområdet: Trollhättan, Uddevalla och Vänersborg.

Passionisterna var verksamma på Johannesgården på 80-talet. Det ordnades stilla dagar, reträtter, kurser i Nya Testamentet, äktenskapsskola och många andra aktiviteter.  

Passionisternas gärning på 90-talet

Kristus Konungens katolska kyrka i Göteborg.

Under åren 1986 – 1993 var passionisterna ansvariga för Kristus Konungens församling i Göteborg, som hade 8000 medlemmar. Kyrkoherde var pater John McCormack, c.p.

År 1988 lämnade pater Kasimir Pawlak, c.p. Uddevalla, efter sex år som S:t Petri församlings förste kyrkoherde, och blev år 1989 själasörjare för polska gruppen i Göteborg.

Nuvarande S:ta Maria Magdalena kyrka på Hisingen i Göteborg.

Passionisterna ombads i augusti 1994 att bilda en ny församling på Hisingen. Första söndagen i advent år 2000 firade pater John McCormack, c.p. mässa i Svenska kyrkans Brämaregårdens kyrka för den nybildade S:ta Maria Magdalenas katolska kapellförsamling, som blev en fristående församling år 2005.

Grundande av katolska kyrkan i Angered

Den 27 april 1979 ingick passionisterna en överenskommelse med biskop Hubertus Brandenburg om att upprätta en ny självständig församling i en stadsdel i Göteborg.

Passionisternas nya mission

År 1982 flyttar pater Victor Doran, c.p. och några passionistsystrar till två hyreslägenheter på Bergsgårdsgärdet i Hjällbo i Angereds område.

Den 29 november 1982 bestämmer passionisterna sig för satsa på Angered som den framtida församlingen.

Att vinna människor för Guds rike

Hembesök är en del av passionisternas apostolat.

Församlingsarbetet tar fart. Pater Victor firar söndagsmässa i Svenska Missionsförbundets Tomaskyrka i Hammarkullen. Första gången kommer åtta personer, men efter en tid deltar 30-40 personer regelbundet i mässan. Passionistsystrarna tar hand om katekesundervisningen.

Missionärerna arbetar extra för att förtjäna sitt uppehälle.

En oväntad förlust

Den 10 november 1983 dör pater Victor oväntat. Requiemmässan firas i Kristus Konungens kyrka och jordfästningen äger rum på Östra kyrkogården i Göteborg den 23 november 1983.

En ny början

Det är ovisst om passionisterna ska fortsätta med sina planer angående Angered. Men den 24 januari 1984 kommer man till ett beslut. I slutet av februari 1984 flyttar en ny präst till Angered, pater Wojciech Seliga, c.p. som ska fortsätta med förberedelserna att upprätta en ny församling.

En kapellförsamling bildas

Den 4 mars 1984 firar pater Wojciech sin första mässa i Svenska Missionsförbundets Tomaskyrka i Hammarkullen. Från den 21 maj 1984 sänder man katolsk mässa och program i närradion.

Vision om en katolsk kyrka

Varje dag tar pater Wojciech emot en strid ström av besökare i en vanlig bostadslägenhet, där han firar gudstjänst och utför församlingsarbete.

Den 22 maj 1984 kontaktar pater Wojciech och representanter för det nya kapellrådet Göteborgs fastighetskontor för att undersöka möjligheten att få en tomt för ett kyrkobygge.

En fristående församling upprättas

Den 1 januari 1985 är första dagen för den nya församlingen.
Församlingen har fått namnet ”Sankt Paulus av Korset katolska församling i Angered”.

Församlingens område består av Angered, Bergsjön, Ale, Partille, Lerum och Alingsås.

Förste kyrkoherde i församlingen är pater Wojciech Seliga, c.p. som tillsammans med passionistsystrarna har arbetat i Angered under år 1984.
Den nya församlingen består av ca 2400 medlemmar av 58 olika nationaliteter.

Invigningsmässa för den nya församlingen  

Den 1 januari 1985 frambärs en högtidlig mässa i Tomaskyrkan, Svenska Missionsförbundets kyrka. Biskop Hubertus Brandenburg är huvudcelebrant. Kyrkoherde Wojciech Seliga, c.p. och inbjudna präster koncelebrerar i mässan.

Visionen förverkligas

Församlingen får äntligen klartecken, efter tre års väntan, att få bygga en kyrka i Angered. Kyrkan ska ligga högt uppe på en bergskulle norr om Titteridammsvägen.

Visionen tar form

Arkitekterna Pierre der Hagopian och Josef Bandi, medlemmar i byggkommittén, har utfört arkitektarbetet ideellt. Kyrkan har plats för 160 gudstjänstbesökare och inrymmer församlingslokaler med serveringsdel och prästbostäder. Den är ljus, vacker och modern.

Det första spadtaget

Den 30 maj 1988 hålls en ceremoni och platsen välsignas. Därefter tas det första spadtaget av biskop Hubertus Brandenburg och kyrkoherde Wojciech Seliga, c.p. Många människor har kommit för att vara med om denna viktiga händelse.

Nu börjar kyrkbygget 

Den 20 december 1988 börjar schaktningsarbetet. Byggprojektet pågår hela år 1989.

Byggprojektet kommer i mål

Tacksamhet för gästfrihet och värme 

Katolsk mässa har firats i 18 år i Svenska Missionsförbundets Tomaskyrka. En vecka före invigningen av S:t Paulus av Korset katolska kyrka firas den 28 januari 1985 en gemensam avslutningsgudstjänst i Tomaskyrkan.

Kyrkans invigning och konsekration 

På Kyndelsmässodagen fredagen den 2 februari 1990 kl. 18.00 invigs och konsekreras S:t Paulus av Korset katolska kyrka i Angered. Biskop Hubertus Brandenburg förrättar den högtidliga invigningen.

Välbesökt invigning av en efterlängtad kyrka

Bland gästerna är tjugotvå katolska präster, generaldirektor i Bonifatiuswerk i Tyskland, Svenska kyrkans stiftsbiskop Bertil Gärtner, representanter för svenska myndigheter, pater Victor Dorans familj, passionistsystrar, präster från Svenska kyrkan, representanter från Tomaskyrkan samt många tillresta gäster.

Kyrkans interiör är unik i sitt slag

Kyrkorummet är rymligt, ljust och solfjädersformat. Det stora koret markeras av en låg platå och ligger intill rummets huvudingång, medan ytterväggen omsluter sittplatserna. Bänkarna famnar koret.

Koret

Högaltaret, dopfunten och predikstolen är i enastående vacker granit. Tabernaklet i brons föreställer lärjungarna i Emmaus och har skulpterats av den berömde konstnären Józef Stasiński, som även gjort dörrhandtagen i brons med passionisternas kännetecken. 

Mariastatyn

Mariastatyn är skuren i ett stycke lindträ av en norditaliensk mästare. Den är en kopia av ”Mater Dolorosa”, madonnaskulpturen från Öja kyrka på Gotland som tillkommit omkring 1270. Mariastatyn anknyter till den gamla katolska traditionen under medeltidens historia i Sverige.

Kyrkfönstren 

De blyinfattade kyrkfönstren föreställer de tolv apostlarna. De är målade och tillverkade i Polen av en polsk konstnär, Katarzyna Stasińska. En tullfrihet medgavs vid import, då kyrkfönstren betraktades som en ”gåva med anledning av särskild händelse”.

Församlingen växer och utvecklas

Församlingen växer och pater Wojciech behöver förstärkning. Så fort kyrkbygget är avslutat, anländer broder Gabriel Moran och arbetar med kyrkans omgivning, som blir vackrare och vackrare för varje år.

Pater Patrick McKeown ansluter hösten 1990 och ägnar sin tid åt själavården, att leda reträtter och att ta hand om föräldragrupp i församlingen.

Broder Francis Welsh kommer hösten 1990 och hjälper till med katekesundervisningen samt utför administrativa uppgifter i församlingen.

Församlingen under åren 1990 – 2000

Under åren då passionisterna var verksamma i Angered döptes över 900 barn. Varje år deltog ca 200 barn och ungdomar i den katolska religionsundervisningen. Många barn tog emot sin första heliga kommunion. Biskoparna meddelade konfirmationens sakrament till många ungdomar. Många konvertiter blev upptagna i kyrkans fulla gemenskap.

Mässor firades på svenska, engelska, polska och vietnamesiska. Församlingens andliga liv fick sitt uttryck i bön av rosenkrans, korsvägsandakt, Jesu heliga Hjärtas andakt och stilla dagar under fastetiden. Församlingen deltog aktivt i den ekumeniska rörelsen i Angered och Göteborg. Årliga vår- och julmarknader bidrog till ökad  samhörighetskänsla i församlingen.

Katolsk mässa i Jonsered

Franciskanerbröder tillhörande T.O.R. har sedan år 1978 drivit Jonsereds gård som ett kloster och ett gästhem. Sedan år 1984 firar franciskanerpräster mässa för katolikerna i Partilleområdet. Den vackra kyrkan, Kristi Förklarings Kapell, blev invigd av biskop Hubertus Brandenburg år 1990.

Det första spadtaget vid kyrkbygget togs år 1989 av kyrkoherde Wojciech Seliga, c.p. tillsammans med franciskanerna och deras många vänner.

Kapellförsamlingen i Alingsås

Pater Wojciech och pater Patrick firade regelbundet mässa i Alingsås. Kapellförsamlingen hyrde en lagerlokal i en källare under ett hyreshus på Gärdesgatan. Kapellet rymde 40 personer och var ofta fullsatt. För de mindre barnen ordnades undervisning. Saliga Maria Elisabeth Hesselblad blev den 3 juni 2001 kapellförsamlingens skyddshelgon.

S:ta Maria Elisabeth Hesselblads Kapellförsamling

Landskyrkan är en medeltidskyrka, som församlingen hyr av Svenska kyrkan. Den heliga mässan firas i Landskyrkan varje söndag sedan år 1994 och varje onsdag sedan år 2023. Före mässan håller man katekesundervisning och rosenkransbön. Efter mässan serveras kaffe.

Församlingen deltar i ekumeniskt samarbete mellan kristna samfund i Alingsås.

Passionisterna lämnar Angered 

Mot slutet av 90-talet kunde pater Wojciech inte längre arbeta som kyrkoherde på grund av sin hälsa. Passionisterna beslutade att lämna över ansvaret för församlingen till stiftet. Två präster och två bröder lämnade Angered för andra uppgifter i Sverige och England. Passionisterna har varit verksamma i Angered till den 27 augusti 2000. Passionistsystrarna lämnade Sverige sommaren 1996.

Passionister verksamma i Angered

Pater Victor Doran, c.p. (♰ 10 november 1983 )
Pater Wojciech Seliga, c.p.
Pater Patrick McKeown, c.p.
Broder Gabriel Moran, c.p. (♰ 27 december 2005)
Broder Francis Welsh, c.p. (♰ 7 mars 2023)

Passionistsystrar

Sr Francis Cullen, c.p.
Sr Clare Dawson, c.p.
Sr Anna Hainey, c.p.
Sr Margaret Rose McSparran, c.p.
Sr Eileen O’Riordan, c.p.


En ny tid kommer

Biskop Hubertus Brandenburg utfärdar i maj 1985 en inbjudan till kapucinorden att grunda kommunitet i Sverige. Provinsialkapitlet i Warszawa accepterar inbjudan i juni 1985.

Kapucinernas mission i Sverige

S:t Eriks katolska domkyrka i Stockholm.

De första kapucinerna från Warszawa-provinsen i Polen bosatte sig den 8 oktober 1986 vid S:t Eriks katolska domkyrka i Stockholm. Kapucinerbrödernas uppgift var att hjälpa till i Polska missionen, samt att lära sig svenska.

Kapucinernas verksamhet i Skaraborg

Skaraborgs katolska församling, S:t Brynolf och S:ta Helena i Skövde.

År 1989 fick kapucinerna för första gången ansvar för en församling i Sverige i Lidköping, där de grundade kapucinernas första kloster i Sverige, som år 1996 flyttades till Skövde.

Kapucinernas verksamhet i Stockholm

Heliga Familjens katolska kyrka, tidigare: Brandbergens kyrka, som katolska kapellförsamlingen år 1994 övertog från Svenska kyrkan.

År 1993 bosatte sig några kapucinerbröder i ett nytt kloster i Nacka, där de lade grunden till S:t Konrads katolska församling. År 2005 fick kapucinerna ansvar för Heliga Familjens församling som omfattar kommunerna Haninge, Nynäshamn och Tyresö.

S:t Paulus av Korset församling anförtros åt kapucinerna

Biskop Anders Arborelius OCD och kapucinernas provinsföreståndare i Warszawa ingår år 2000 en överenskommelse om att utöka kapucinernas verksamhet i Sverige.

Med kapucinerbröderna 2000 – 2004

Den förste kyrkoherden sedan passionisterna år 2000 lämnat Angered, blir kapucinerbroder pater Józef Chrzanowski.

Kapucinerbröderna pater Ryszard Zieliński och pater Jarosław Daniluk tjänstgör i tur och ordning som kaplan i församlingen.

År 2003 bildas kapucinernas custodia i Sverige med den helige Franciskus av Assisi som skyddshelgon. 

S:t Paulus av Korset församling

Församlingen består av ca 3000 medlemmar av ett 50-tal olika nationaliteter. Mässor firas på polska, engelska, vietnamesiska och spanska.

Mer än hundra barn och ungdomar deltar i religionsundervisningen som leds av ett tiotal kateketer – volontärer.

Varje år tar många barn emot dopets sakrament, sin första heliga kommunion eller konfirmationens sakrament. Flera äktenskap ingås.

Bönevaka och tillbedjan

Varje första fredag i månaden, Jesu Hjärtas dag, hålls bönevaka med kvällsmässa, sakramental tillbedjan och tillfälle till bikt. Vid midnatt firas votivmässa till Jungfru Marias, Herrens Moders hjärta.

Varje torsdag före kvällsmässan ber man Barmhärtighetens rosenkrans i lilla kapellet. En bönegrupp träffas för bön, studier och samtal.

En bönevaka hålls med anledning av kapucinerprästen Padre Pios helgonförklaring i Rom den 16 juni 2002.

Fastetiden

Korsvägsandakten hålls efter kvällsmässan alla fredagar under fastetiden.

Pater Wojciech Seliga, c.p. bjuds in för att leda reträtt för församlingen inför påskfirandet.

Kristi Kropps och Blods högtid

På Kristi Kropps och Blods högtid, Corpus Christi, hålls en högmässa och en procession med det allra heligaste Sakramentet i monstransen till två altare i vapenhuset. Processionen avslutas med sakramental välsignelse.

Krucifixet med den korsfäste Jesus

Krucifixet snidades år 2003 av Jerzy Maliszewski, kyrkans  pensionerade vaktmästare som är en skicklig konstnär. Han har även gjort korsvägsbilderna och andra utsmyckningar i kyrkan.

Detta år fick korset på kyrkans tak belysning kvällstid. Korset i järnsmide placerades på gården utanför kyrkan.

Lilla kapellet

Altartavlan Den barmhärtige Jesus, tavlorna med den helige Josef, de heliga Faustina och Padre Pio har målats av en okänd konstnär.

Ramarna har gjorts av Jerzy Maliszewski.

Pilgrimsresor

  • Oskarström och Varnhem
  • Världsungdomsdagen med påve Johannes Paulus II i Toronto, Canada år 2002
  • Svarta Madonna sanktuarium i Częstochowa, och Łagiewniki Kraków, Polen, där påven invigde Barmhärtighetens basilika år 2002
  • Fatima och Santiago de Compostela år 2003
  • Vadstena år 2003 för firandet av stiftets 50-årsjubileum och 700-årsminnet av heliga Birgittas födelsedag
  • Romresa för kateketer år 2004

Passionisternas 50-årsjubileum

Lördagen den 8 september 2001 firades en koncelebrerad jubileumsmässa i Angered med passionister som hade varit verksamma i Sverige, både präster, bröder och systrar.

En vacker jubileumsskrift har iordningställts av pater Wojciech Seliga, c.p.

Med kapucinerbröderna 2004 – 2009

Pater Mirosław Jankowski OFMCap blir den andre kapucinske kyrkoherden i S:t Paulus av Korset församling.

Pater Adam Piasecki OFMCap tjänstgör som kaplan.

Pater Robert Żuczkowski prästvigs år 2004 och blir den förste kapucinerbroder, som delvis är uppvuxen i Sverige. Han börjar som kaplan i församlingen.

S:t Paulus av Korset församling

Församlingen består av ca 3000 medlemmar. Den heliga mässan firas på svenska, polska, kroatiska, vietnamesiska, spanska och arabiska (kaldeisk rit), samt vid några tillfällen på andra språk. Polska missionen förlägger religionsundervisning till församlingens lokaler, där även gruppen Neokatekumenal vandring håller sammankomster.

Det andliga livet

Den Gudomliga Barmhärtighetens andakt inför det Allraheligaste Sakramentet hålls på torsdagar efter kvällsmässan.

Under hela maj månad på vardagarna efter kvällsmässan hålls Mariaandakt och under juni månad andakt till Jesu Hjärta.

Rosenkransen för de avlidna läses under hela november.

Meditation över Kristi lidande

År 2005 får S:t Paulus av Korset en gåva från församlingen i Skaraborg – Smärtornas man, som anknyter till den medeltida katolska traditionen.

Pater Patrick McKeown, c.p. bjuds in för att leda stilla dagar inför påskfirandet och adventsreträtt.

Triduum Sacrum

Församlingen köper in en Kristusstaty till Kristi grav och en staty av den Uppståndne Kristus för liturgin under Triduum Sacrum. Sakramental tillbedjan på Skärtorsdagskvällen hålls i sidorummet – Kristi fängelse, och efter Långfredagsgudstjänsten och på Påskafton vid Kristi grav i lilla kapellet.

Kristi Kropps och Blods högtid

På Kristi Kropps och Blods högtid, Corpus Christi, hålls en procession efter högmässan med det Allraheligaste Sakramentet till ett altare på gården utanför kyrkan.

Församlingens jubileumsfiranden

  • 15-årsjubileum av kyrkans invigning år 2005
  • 20-årsjubileum av kapucinernas klosterliv och pastorala arbete i Sverige år 2005
  • 25-årsjubileum av fader Józef Chrzanowskis prästvigning år 2006
  • 50-årsjubileum av pater Wojciech Seligas, c.p. prästvigning år 2009
  • Kanonisk visitation av biskop William Kenney, c.p. äger rum i november 2005

Med kapucinerbröderna 2009 – 2015

Pater Robert Żuczkowski OFMCap är den tredje kapucinske kyrkoherden i S:t Paulus av Korset församling.

Kapucinerbröderna pater Marcin Wojciechowski och pater Marek Gil tjänstgör i tur och ordning som kaplan i församlingen.

Pater Adam Piasecki OFMCap utnämns till rektor för Polska missionen.

Gudstjänstliv

Till alla de böner och andakter som hålls i församlingen, tillkommer novena som bes inför alla viktiga högtider och helgondagar. Rosenkransbönen läses varje vardag en halvtimme före varje mässa.

Det nya missalet och den nya Ceciliapsalmboken introduceras.

Nya helgon 

Saligförklaring av påven Johannes Paulus II firas den 8 maj 2011 med tacksägelsemässa och välsignelse av Johannes Paulus II:s tavla.

Helgonförklaring av den salige Johannes XXIII och den salige Johannes Paulus II firas på Andra Påsksöndagen, den 27 april 2014. Tacksägelsemässa med den apostoliske nuntien, ärkebiskop Henryk Józef Nowacki, firas söndagen därpå.

Jungfru Marias obefläckade Hjärta

En högtidlig vigning av våra nordiska länder till Jungfru Marias obefläckade Hjärta förrättas av de nordiska biskoparna den 22 mars 2014 i Lund. Det är en förnyelse av den högtidliga vigning som påven Johannes Paulus II gjorde år 1989 under sitt besök på Island.

I vår församling anförtror vi oss åt Jungfru Marias obefläckade Hjärta, i enhet med våra biskopar, söndagen den 23 mars 2014.

Fördjupning i katolsk tro

Bibelföredrag hålls i samband med Evangelisationsveckan den 21-24 oktober 2010. Biskop Anders Arborelius medverkar en av dagarna.

Pater Robert leder trosfördjupningskurs i Angered.

En serie vuxenkatekesträffar hålls av pater Robert med anledning av Trons år 2012-2013, som utlysts av påve Benedikt XVI.

År 2014 startar en bönegrupp för Ständig bön för äktenskap och familj.

Församlingens jubileumsfiranden

Församlingens 25-årsjubileum och 20-årsjubileum av kyrkans vigning firas den 24 oktober 2010 med högmässa i närvaro av tidigare kyrkoherdar och inbjudna gäster.

25-årsjubileum av kyrkans vigning firas på Kyndelsmässodagen den 8 februari 2015 med högmässa i närvaro av alla passionister och präster som verkat i vår församling.

Biskop Anders Arborelius förrättar i december 2009 en kanonisk visitation och håller adventsreträtt för församlingen.

Omsorg om kyrkan

Flera utvändiga reparationer har genomförts. Nya knäfallsdynor i kyrkan och nya bänkar i kapellet har tillkommit. Ett podium har byggts upp i presbyteriet.

Med anledning av Trons år 2012-2013 har en pulpet för evangelieboken samt nya ljusbärare anskaffats.

Mässa i Angered den 16 augusti 2015

Kyrkoherde pater Robert Żuczkowski OFMCap och kaplan pater Marek Gil OFMCap avslutar tjänst i S:t Paulus av Korset katolska församling.

Söndagen då kyrkan firar Jungfru Marias upptagning till himlen.

Med kapucinerbröderna 2015 – 2024

Pater Andrzej Konopka OFMCap är den fjärde kapucinske kyrkoherden i S:t Paulus av Korset församling.

Kapucinerbröderna pater Łukasz Lewczuk, pater Robert Żuczkowski, pater Jarosław Daniluk och pater Ryszard Zieliński tjänstgör i tur och ordning som kaplan i församlingen.

Kapucinerbröderna pater Adam Piasecki och pater Paweł Sierotko tjänstgör i tur och ordning som rektor för Polska missionen.

S:t Paulus av Korset församling

Församlingen består av ca 3500 medlemmar. Mässorna firas på polska, vietnamesiska, spanska och i kaldeisk rit, samt några gånger i melkitisk rit. Varje år deltar mer än 50 barn i katekes- undervisningen och nästan lika många barn tar emot dopets sakrament, första heliga kommunion eller konfirmationens sakrament.

Triduum Sacrum 24 timmar i tillbedjan

Under namnet ”24 timmar för Herren” hålls sakramental tillbedjan från Långfredag morgon till Påskafton morgon.

Påskvaka

Påskvakan inleds vid påskelden utanför kyrkan.

Påsknattens Mässa.

Kristi Kropps och Blods högtid

På Kristi Kropps och Blods högtid, Corpus Christi, firas en mässa för samtliga nationella grupper. Sedan går en eukaristisk procession till ett altare vid Angered Arena och åter till kyrkan, där processionen avslutas med den sakramentala välsignelsen. 

Passionisternas 70-årsjubileum

Passionisternas 70-årsjubileum firades den 31 oktober 2021 i närvaro av kardinal Anders Arborelius, biskop William Kenney och flera passionister som verkat i vår församling.

Församlingens förste kyrkoherde pater Wojciech Seliga, c.p. firade sin 80-årsdag med högmässa den 8 november 2015, samt 60-årsjubileum av sin prästvigning med tacksägelsemässa den 17 februari 2019.

Tiden under pandemin

Kyrkoherde pater Andrzej Konopka OFMCap firade 35-årsjubileum av sin prästvigning, samt sin 60-årsdag med en tacksägelsemässa på Kristus Konungens dag, den 22 november 2020. Mässan livesändes på grund av pandemin.

Kurser och samtal om katolsk tro

  • Kurs i katolsk tro för konvertiter med pater Robert Żuczkowski OFMCap
  • Samtalsgrupp med diakonerna Henrik Lindeskog och Georges Seckar för alla intresserade av katolsk tro
  • Träffar för daglediga med inbjudna gäster, som håller föredrag på olika teman om katolsk tro

Ny Katolsk studiebibel

Introduktion till nya Katolska studiebibeln med Emanuel Sennerstrand, författare till de katolska kommentarerna, ägde rum den 26 april 2023. 

Bibelkurs hölls i församlingen av diakon Henrik Lindeskog, som prästvigdes den 1 oktober 2023.

En liturgisk grupp för lektorer har bildats i församlingen.

Pilgrimsresor

  • Saliga Maria Elisabeth Hesselblads helgonförklaring i Rom den 5 juni 2016
  • Världsungdomsdagar i Kraków juli 2016
  • Påve Franciskus besök i Malmö den 1 november 2016
  • 100-årsjubileum av uppenbarelserna i Fatima juli 2017
  • Yucatán Mexico januari 2018, där katolska kyrkan driver ett socialt projekt. En avbildning av Jungfru Maria av Guadalupe finns nu i S:t Paulus av Korset kyrka.    

Karitativ verksamhet

Församlingen har samlat in gåvor till behövande före Jul.

Frivilliga skjutsar äldre till mässan. Äldre och sjuka erbjuds, i samarbete med kommunen, hjälp med inköp och apoteksärenden.

Många behövande människor har sökt och fått hjälp av olika slag från församlingen.

Kollekt har upptagits och regelbunden insamling av förnödenheter har genomförts till hjälp för Ukraina.

Karmelitbroder och präst

Broder Henrik-Maria Dueñas OCD vigdes till präst den 23 december 2023 i Karmelitkyrkan i Brygge, Belgien, av Hans Eminens Anders kardinal Arborelius OCD.

Pater Henrik-Maria av de Heliga Hjärtan OCD, är uppvuxen i och har varit aktiv i S:t Paulus av Korset församling.

Pater Henrik-Maria firade sin primismässa i S:t Paulus av Korset kyrka den 28 april 2024. Efter mässan gavs en traditionsenlig primisvälsignelse till en lång kö församlingsmedlemmar, varav den förste var kyrkoherden.

Omsorg om kyrkan

  • Flera utvändiga och invändiga reparationer
  • Anslagstavla vid trottoaren
  • Nya biktstolar
  • Nisch för Kristusstatyn
  • Tillbyggnad till kyrkan med gudstjänstlokal, rum för gästande präst samt några mindre rum

Biskopsvisitationer

Biskop Anders Arborelius OCD förrättade kanonisk visitation i församlingen den 23-25 september 2016.

Kardinal Anders Arborelius OCD förrättade kanonisk visitation den 3-5 februari och invigde kyrkans nya tillbyggnad den 4 februari 2023.

Mässa i Angered den 24 november 2024

Kyrkoherde pater Andrzej Konopka OFMCap avslutar sin tjänst i S:t Paulus av Korset katolska församling.

Med kapucinerbröderna 2024 –

Kapucinerbroder pater Marek Gil OFMCap är den nuvarande kyrkoherden i S:t Paulus av Korset församling. Pater Marek tillträdde sin tjänst den 1 december 2024 efter några år i Skaraborgs församling.

Jubelåret 2025

Ett heligt år ger oss möjlighet att fördjupa vår tro och att leva vårt kristna vittnesbörd med ett förnyat engagemang.

Nordiska pilgrimsresan till Rom

Fem jubileer firas 2025

S:t Paulus av Korset katolska församling firar den 7-9 februari 2025 fem jubileer:

  • Församlingens grundande, 40 år (1985)
  • Kyrkans invigning, 35 år (1990)
  • Katolska mässor i Landskyrkan i Alingsås, 30 år (1994)
  • AA:s verksamhet i vår församling, 18 år (2006)
  • Ständig bön för Äktenskap och Familj, 10 år (2014)

Ständig Bön för Äktenskap och Familj

Bönegruppen består av församlingsmedlemmar i S:t Paulus av Korset och S:ta Maria Elisabeth Hesselblad i Alingsås. Den har funnits i tio år.

”Genom bön öppnar vi oss själva, så att vi kan ta emot allt som Gud längtar efter att ge oss. Genom vår bön kan vi också hjälpa andra människor.”

AA-gruppen

AA är en gemenskap av män och kvinnor, som delar sina erfarenheter, sina förhoppningar och sin styrka med varandra, för att hjälpa sig själva och varandra att tillfriskna från missbruk och beroenden.

Gruppen har funnit fristad i S:t Paulus av Korset katolska kyrka och har varit verksam i 18 år.

Missio ad gentes i Hammarkullen

Den 25 januari 2011 upprättade biskop Anders Arborelius en Missio ad gentes i Hammarkullen. Rörelsen började år 1964 i Madrid.

Medlemmar, som består av familjer med barn i olika åldrar och ensamstående, utför sin mission i Hammarkullen genom att förkunna evangeliet med sång och dans på torget, besöka de boende i området för att dela tron med dem, och vittna om Jesus Kristus med sitt liv och med ord till dem man träffar varje dag.

Angereds Unga Katoliker

Angereds Unga Katoliker, AUK, bildades den 26 januari 1985 som en lokalavdelning av Sveriges Unga Katoliker, SUK.

AUK är församlingens ungdomsförening för barn som deltar i katekesundervisningen, ministranter och äldre ungdomar som är engagerade i församlingens verksamhet.

Med kapucinerbröderna 2024 –

Fortsättning följer….


Källförteckning

Passionisternas 50-årsjubileum i Sverige, bulletin
Passionisternas 300-årsjubileum & 70-årsjubileum i Sverige, bulletin
Katolsk Kyrkotidning Årg. 57, Nr 16, 8 oktober 1982
Verksamhetsberättelse för S:t Paulus av Korset katolska församling Årg. 2000-2023
Kapucinernas historia, Kuria Prowincjalna, Warszawa
www.katolskakyrkan.se
www.stpaulus.se
otheo.be/artikel/bijzondere-verhaal-broeder-internationaal-henrik-maria
kerkeninbrugge.wordpress.com/2023/12/24/priesterwijding-van-broeder-henrik-maria-duenas-broeder-van-de-paters-karmelieten-te-brugge/
Den barmhärtige samariten, 1954, Armas Tirronen, Helsingfors konstmuseum

Stort tack till de personer som bidragit med text och bild till denna presentation av S:t Paulus av Korset församlings historia:

Pater Wojciech Seliga, c.p.
Pater Marek Gil OFMCap
Pater Andrzej Konopka OFMCap
Elisabet Ekre, faktainformation och granskning
Jolanta Vogel, bilder från år 2009, 2015, 2021-2024
Maria Ferrer Johansson, S:ta Maria Elisabeth Hesselblads kapellförsamling, Landskyrkan
Missio ad gentes Hammarkullen
Zofia och Janusz Napiórkowski
Dariusz Tomaszewski

Sammanställt av Krystyna Hällbrant


S:t Paulus av Korset katolska församling i Angered
Bankgiro: 448-5058
Swish: 123 454 36 25