Alingsås Kapellförsamling

S:ta Maria Elisabeth Hesselblads Kapellförsamling, Alingsås

Den första katolska mässan i Alingsås firades på Annandag Jul 1964. Kapellförsamlingen bildades av några barnfamiljer, som samlades i hemmen och som firade mässa med besökande präst ungefär en gång i månaden. Så småningom fick man möjlighet att hyra en lagerlokal i en källare på Grindgatan. Den inreddes till kapell och kafferum. Efter ett tag firades här mässa varje vecka. Kapellförsamlingens medlemmar växte i antal och lokalen blev för trång.

Från den 1 oktober 1997 firas mässan varje söndag i Landskyrkan, en medeltidskyrka som man hyr av Svenska Kyrkan. Efter mässan inbjuds till närbelägna Klockarskolan där det serveras kyrkkaffe och erbjuds katekesundervisning. Mycket uppskattade årliga fester firas i företaget Flexoprints bodega. Då ordnas knytkalas och serveras internationell buffé.

Kapellförsamlingens skyddshelgon Heliga Maria Elisabeth Hesselblad, som återinförde Birgittinorden 1923 i Sverige, firas årligen den 4 juni med mässa och knytkalas antingen i Landskyrkan eller i hennes födelseort Fåglavik.

Den 9 april 2000 blev Maria Elisabeth Hesselblad saligförklarad av påven Johannes Paulus II, och den 5 juni 2016 helgonförklarad av påven Franciskus.

Vår gemensamma fastereträtt i Angered i mars 2017 leddes av fader Björn Göransson från Varberg, som skrivit boken “Maria Elisabeth Hesselblad. Ett helgon från Sverige” (Catholica, 2016). I samband med reträtten berättade fader Björn om hennes liv och verk.


Hitta hit

S:ta Maria Elisabeth Hesselblads kapellförsamling

Mässan firas söndagar kl. 13.00 i Landskyrkan, Landskyrkoallén 8, 441 34 Alingsås

Sakristan: Marie Ferrer Johansson
Tel: 0700-913158


Information om Franciskusgården i Jonsered

finns på hemsidan:   www.paxetbonum.se