Om pater Victor Doran

Så här berättar vår tidigare kyrkoherde, pater Wojciech Seliga, om pater Victor Doran:

Pater Victor föddes i Nordirland år 1929. Han var ett av åtta barn. Av dessa åtta blev pater Victor passionistpräst och fem av hans systrar nunnor i passionistkongregationen. Direkt efter prästvigningen kom pater Victor till Sverige. Han började sin verksamhet som missionär i Växjö 1958. Jag fick först träffa pater Victor när jag kom till Sverige 1972. Jag vill gärna dela med mig av några minnen av honom.

Han var verksam i Sverige i tjugofem år och arbetade i församlingarna i Växjö, Olofström, Kalmar och Göteborg. Han var dekan i Jönköpings och Göteborgs dekanat.

Jag kommer ihåg pater Victor som en man som hade en optimistisk syn på varje människa. Han såg bara det goda i varje människa. Han kunde se någonting i varje människa som han kunde tro på, kanske mer än människan själv. Hans optimism var alltid stor, ibland så stor att den verkade vara orealistisk. Men den var alltid brinnande.

Tack vare denna starka optimistiska anda som han utstrålade kunde han uppmuntra alla som han träffade och som brukade vända sig till honom.

Pater Victor kom till Sverige som en mycket ung präst. Han älskade landet och alla katoliker som bodde i Sverige. Han dog mycket ung. Och när jag tänker på honom och alla de dygder som jag såg hos honom, tycker jag att han var redo att möta Herren därför att han mötte Herren ofta. Varje dag brukade människor komma till pater Victor och alla visste att han alltid var tillgänglig för den som ville träffa honom. Han hade alltid tid för den som ville prata med honom. Hans kärlek till alla människor var oerhört stor. Han såg Jesus Kristus i varje människa som han mötte. Och när jag tänker på hans bortgång tänker jag på Jesu ord ur Matteus evangelium: ”Salig den tjänaren, när hans herre kommer och finner att han gör vad han skall…” (Matt 24:46). De orden kunde anpassas till pater Victor som varje dag var vakande och redo att träffa sin Herre.

Pater Victor var den förste som kom till Angered med uppgiften att upprätta en ny och självständig församling. Han flyttade till Angered år 1982 med fyra passionistsystrar. De hyrde två lägenheter på Bergsgårdsgärdet i Hjällbo, där ett kapell upprättades för firandet av den heliga mässan på vardagarna. Tomaskyrkan i Hammarkullen hyrdes från Missionsförbundet för söndagsmässor.

Jag har några uttalanden om pater Victor av blivande församlingsmedlemmar i Angereds församling.

”Jag har aldrig träffat någon som visade så mycket omtanke om andra, som Victor…”
”Han var så snäll och en väldigt bra präst…”
”Han var mycket noggrann…”
”Han hade alltid alla dörrar öppna…”
”Pater Victor var en präst som kunde lyssna…”
”Pater Victor hade alltid tid att sätta sig in i andras problem…”
”Vi var mycket ledsna när pater Victor lämnade oss, men vi är samtidigt glada att han kom hem…”

Pater Victor hann inte fullborda sitt uppdrag. Herren kallade honom hem. Han dog plötsligt den 10 november 1983 och vilar i en grav på Östra kyrkogården i Göteborg.

R I P

pater Wojciech Seliga CP


Bildresultat för jezu ufam tobie

Alla som kommer in i vår kyrka anförtror sig åt den Barmhärtige Jesus. 


S:t Paulus av Korset katolska församling i Angered
Bankgiro: 448-5058
Swish: 123 454 36 25