Aktuellt

 

Så firar vi fastan 2024

Läs  Biskopens fastemandat  här
och  Biskopens herdabrev  här 

 



Hjälp till Ukrainas folk             Ukraina

Den civila infrastrukturen i Ukraina är totalt förstörd av Ryssland i många delar av landet. Många städer och samhällen är utan energiförsörjning, vilket innebär att människor är utan värme. Därför finns ett stort behov av sovsäckar, liggunderlag, varma/termo filtar. 
Obs! Tyvärr kan vi inte längre ta emot kläder.

Jag (Anna) och min syster Eva har kontakt med en läkare som vi känner, som befinner sig i de mest drabbade områdena och han ber om mat till små barn, välling, blöjor för barn och vuxna, medicin för barn och vuxna, såsom febernedsättande (i tabletter och flytande form).

Det efterfrågas färdiglagad mat på burk till vuxna, såsom gulaschsoppa och andra soppor, och all konserverad mat.

Om du har möjlighet att skänka något av detta, kontakta:
Anna Afolter, 0737-822123, i S:t Paulus av Korset församling i Angered.
Man kan även swisha: Swish 0737-822123. Skriv: Ukraina. 

Vi alla ukrainare befinner oss i en väldigt svår situation och det spelar ingen roll i vilken del av världen vi är. Vi jobbar på alla möjliga sätt i hela världen och försöker hjälpa vårt land med allt som behövs. Tack för er hjälp och omtanke, men först och främst tackar jag er för era böner för mitt land.   

Lovad vare Jesus Kristus!  

 


 

Söndagen den 24 mars – AUK:s (Angereds Unga Katoliker) årsmöte

AUK har sitt årsmöte direkt efter högmässan kl. 10.30 i vår kyrka. Alla medlemmar i AUK är välkomna.

 


 

En helg i maj månad – Läger för ministranter

Kontakta prästerna för anmälan och mer information. Alla ministranter är välkomna.  

 


 

Bildresultat för the way of the cross

Korsvägsandakten

Korsvägsandakten firas i Angered varje fredag efter kvällsmässan under stora fastan. Alla är varmt välkomna. 

ALINGSÅS:  Korsvägsandakten firas tisdagar kl. 17.00 i Landskyrkan. 

Från Jerusalem kommer seden att i andakt följa Jesus på hans lidandes väg. Korsvägsandakten vill vara en hjälp vid meditationen över Kristi lidande, att åskådliggöra vad det vill säga att ta Jesu kors på sig. Vid varje station följer några kortfattade tankar. Korsvägen ber man gemensamt i Kyrkan under fastetiden, men man kan själv gå den på fredagen i någon kyrka eller meditera över den i hemmet.

 


 

Bildresultat för den förlorade sonen

Så firar vi fastan 2024

Varje år manar kyrkan oss enligt gammal tradition till bön, fasta och bot som förberedelse för påskhögtiden. Jesus själv fastade 40 dagar i öknen, och vi är kallade att förena oss med honom. Fastan vill hjälpa oss att bli mindre beroende av det materiella. Medan kroppen fastar får själen näring. Fastan uttrycker också vår solidaritet med hungrande människor i världen. Det finns många sätt att markera fastetiden. Man kan exempelvis avstå från sötsaker, tobak, alkohol, kaffe, biobesök och annan underhållning eller alltför mycket tv-tittande, dataspelande och internetsurfande.

Faste- och abstinensdagar

På askonsdagen och långfredagen är man förpliktad till fasta och abstinens. Fastebudet gäller alla vuxna tills de fyllt 60 år, abstinensen – budet att avstå från kött – alla som har fyllt 14 år.

Botdagar

På fredagarna under hela året skall alla som fyllt 14 år uppfylla den av kyrkan föreskrivna botgöringen. Detta sker t.ex. 
– genom att avstå från kött eller något annat slag av mat, 
– genom att avstå från alkohol eller rökning eller någon annan njutning, 
– genom att avstå från all mat längre än vanligt; de pengar som man på så sätt kan spara kan man skänka åt de nödlidande, 
– genom att ägna särskild uppmärksamhet åt familjens gemensamma bön, genom att delta i den heliga mässan, sakramentstillbedjan eller korsvägsandakten, 
– genom att speciellt uppmärksamma dem som är fattiga, sjuka, åldringar eller ensamma. 

Var och en kan fritt följa den form för bot som han eller hon vill följa under vanliga fredagar och den behöver inte alltid vara densamma. Det är ingen synd, om någon inte uppfyller sin botplikt någon fredag. En allvarlig avsikt att göra bot är dock förpliktande.

Fasteoffret

Informationsbrev om fasteinsamlingen 2024 och affischer har nu gått ut till alla församlingar i vårt katolska stift och till alla fasta gåvogivare. Caritas Sverige skickar ut information om de länder dit de insamlade medlen kommer att skickas efter påsk i år. Stiftets fasteoffer kommer som vanligt att tas i våra församlingar under mässorna på Palmsöndagen som i år infaller den 24 mars. Det är också möjligt att under hela fastan och påsken skänka en gåva direkt till Caritas Sveriges 90 konto: biståndskonto bg 900-4789; eller swisha till 900 4789. Märk din gåva “Fasteinsamlingen”.

Påskkommunion och -bikt

Att vi får gå till kommunion och bikt är en stor nåd. Påsktiden påminner oss om detta. Påskplikten omfattar påskkommunionen, som är och förblir obligatorisk för varje katolik som mottagit sin första kommunion. Förpliktelsen till årlig bikt gäller i strikt mening endast dem som begått svåra synder. Andra är inbjudna att bikta sig inför påsken, vilket är naturligt för varje katolik. Eftersom vi lever i ett land med stora avstånd är tiden för påskkommunion utsträckt till 14 veckor, från och med första söndagen i fastan den 18 februari till och med heliga Trefaldighets dag den 26 maj 2024. Det är angeläget att prästerna erbjuder många tillfällen till bikt. Det är också önskvärt att de troende som vill får möjlighet att bikta för en präst som förstår deras modersmål.

Prenumeration av katolska tidskrifter

Om man vill intensifiera sitt kristna liv är det viktigt att även hålla sig informerad om vad som händer i kyrkan – både här i Sverige och i den stora världen. Därför rekommenderar jag i detta sammanhang alla att prenumerera på de katolska tidskrifterna Signum och Karmel samt att läsa församlingsmeddelanden och församlingsblad. Från och med januari 2024 ingår Katolskt magasin i kyrkoavgiften; alla katoliker i Sverige kan få Katolskt magasin utan kostnad, tack vare att prenumerationen betalas av Stockholms katolska stift. Det som krävs för att få tidningen är att prenumeranten är registrerad medlem i Stockholms katolska stift och själv anmäler sitt intresse för en kostnadsfri prenumeration. Till sist vill jag tacka alla som genom kyrkoavgiften eller på annat sätt har understött kyrkan och hennes verksamhet.

Kardinal Anders Arborelius OCD

 


Fasteinsamlingen 2024

Stockholms katolska stifts fasteinsamling 2024 anordnas till stöd för Caritas humanitära insatser för internflyktingar i Myanmar. Den glömda katastrofen i Myanmar orsakar enormt lidande. I detta kaos kämpar Caritas anställda och volontärer för att rädda liv och de behöver vår hjälp.

Bidra med en gåva till fasteinsamlingen genom Caritas Bankgiro 900-4789 eller Swish 900 4789.
Skriv ”Fasta 2024”.  Tack!

 


Gratis prenumeration på Katolskt magasin 

Från och med januari 2024 har alla katoliker i Sverige möjlighet att prenumerera gratis på Katolskt magasin, tack vare att prenumerationen betalas av Stockholms katolska stift. Det som krävs är att prenumeranten är registrerad medlem av Stockholms katolska stift och själv anmäler sitt intresse att få tidningen gratis. Erbjudandet gäller tillsvidare och en prenumeration per hushåll. Erbjudandet gäller inte retroaktivt. 

Prenumerera gratis här

 


Bildresultat för holy family

Ständig Bön för Äktenskap och Familj

“Ständig Bön för Äktenskap och Familj” är en bönekedja som finns i många länder. Grundidén är att på ett inspirerande sätt få folk att upptäcka bönen och samtidigt knyta den till ett mycket angeläget ämne. Människor som valt att vara med ber en timme var, samma timme, samma datum varje månad.

Rörelsen grundades 1998 av fader Johnny Doherty, redemptoristpräst på Irland. Han visste att hälften av alla äktenskap i västvärlden förr eller senare går under, och blev inspirerad av Vår Herre och insåg att vi inte kommer långt utan bön. Han tog detta på allvar och började skriva häftet “Ständig Bön för Äktenskap och Familj”, samt sprida idén om en bönekedja i olika länder, även i Sverige. 

Fader Johnny Doherty skriver: “Bön handlar om att vi öppnar oss själva, så att vi kan ta emot allt som Gud längtar efter att ge oss. Genom vår bön kan vi också hjälpa till att ‘öppna dörrar’ i andra människors liv, i kyrkans liv eller i samhällets liv – så att Gud kan dela med sig av sitt liv till oss.”
Vi ber Gud att röra vid våra hjärtan och andra människors hjärtan. 


Vill du vara med och be?

I S:t Paulus av Korset församling startade vi 2014 en bönegrupp för Ständig bön för Äktenskap och Familj. Vi ber med hjälp av ett häfte uppdelat i fem olika intentioner, som följer rosenkransen. Den 2:e i varje månad är vår församlings bönedag. 

I vapenhuset finns även en låda för böneintentioner för äktenskap och familj. Skriv gärna din böneintention på en lapp och lägg i lådan. Den 2:e i varje månad ber vi för dessa intentioner. 

Vill du veta mer om bönekedjan eller be med oss?
Välkommen att kontakta mig, gruppens samordnare, på telefon 0761-873390 eller mail elza.eriksson@gmail.com

Elza Eriksson 

 


 

Välkommen till katekesundervisningen! 

Vi ses i högmässan kl. 10.30 på söndagarna och fortsätter med undervisningen efter högmässan. Läs mer under Kungörelser och Undervisning

Till katekesundervisningen behöver vi fler nya kateketer och hjälpkateketer. Alla som känner sig kallade att engagera sig för kyrkans bästa är hjärtligt välkomna att kontakta oss präster.

 



Arbetet inför den andra biskopssynoden om synodalitet

GEMENSKAP – DELAKTIGHET – MISSION

Den synodala processen som startade i oktober 2021 skall avslutas med en biskopssynod som äger rum i Vatikanen i oktober 2024. 
Läs mer här om arbetet inför den andra biskopssynoden om synodalitet. 

 


Information från Katolska skolan av Notre Dame

Läs mer under Undervisning.
Eller gå in på skolans hemsida

 


Handlingsplan vid incident 

Vår församling har en handlingsplan som används om en incident skulle inträffa i kyrkan, under Mässan eller annan gudstjänst, eller i kyrkans övriga lokaler. Där uppmanas man ringa 112 då hjälp behövs. 
Se anslagstavlan i kapprummet för mer information. 

På vårt katolska stifts hemsida kan man också läsa om Säkerheten i våra församlingar

 


Bildresultat för jezu ufam tobie

Alla som kommer in i vår kyrka anförtror sig åt den Barmhärtige Jesus. 


S:t Paulus av Korset katolska församling i Angered
Bankgiro: 448-5058
Swish: 123 454 36 25