Aktuellt

 

Hjälp till Ukrainas folk             Ukraina

Vi fortsätter att hjälpa Ukrainas folk under Rysslands invasion. Många städer och samhällen är utan energiförsörjning, vilket innebär att människor är utan värme. Därför finns ett stort behov av sovsäckar, liggunderlag, varma/termo filtar. 
Obs! Tyvärr kan vi inte längre ta emot kläder.

Jag (Anna) och min syster Eva har kontakt med en läkare som vi känner, som befinner sig i de mest drabbade områdena och han ber om mat till små barn, välling, blöjor för barn och vuxna, medicin för barn och vuxna, såsom febernedsättande (i tabletter och flytande form).

Det efterfrågas färdiglagad mat på burk till vuxna, såsom gulaschsoppa och andra soppor, och all konserverad mat.

Om du har möjlighet att skänka något av detta, kontakta:
Anna Afolter, 0737-822123, i S:t Paulus av Korset församling i Angered.
Man kan även swisha: Swish 0737-822123. Skriv: Ukraina. 

 


       

Bildresultat för Poland servants serving the altar catholic church


Lördag – söndag 19-20 oktober 

Välkomna på läger : “Att bli ministrant”

 

Bildresultat för Poland chalice and candles on the altar before Mass

 

 

 

 

 

 

 

Plats:  S:T PAULUS AV KORSET KYRKA, Angered. 
Datum:  Vi börjar på LÖRDAG 19 oktober kl. 13:00 och avslutar på SÖNDAG 20 oktober kl. 10.30. 
Anmälan:  Skicka sms till Patryk 073-616 41 10. Skriv ditt namn. 
Viktigt att ta med er:  Sovsäck och hygienartiklar. 

Vi kommer att 

  • ha aktiviteter
  • gå igenom Mässan
  • öva med rökelse
  • Fifa och andra spelturneringar

Välkomna!

Patryk 

 


 

Bildresultat för det börjar med dopet

 

Extragrupp – Undervisning för ungdomar som inte tagit emot sin första heliga kommunion eller dopet

Välkommen till vår nystartade grupp med förberedelse inför dop och att få ta emot sin första heliga kommunion!

Vi träffas kl. 09.15 i sal 1 (närmast köket) en gång per månad med start söndagen den 6 oktober: 6/10, 3/11, 1/12, 12/1, 9/2, 9/3, 6/4, 4/5. Information om fler datum kommer under våren.

Söndagen den 20 oktober kl. 09.15 : En extra “första träff” i sal 1. 

Välkommen!

Sarah Poisson 

 


 

Bildresultat för bedjande jungfru Maria i rosenkrans


Oktober – Rosenkransens månad 

I kyrkan betraktas oktober som rosenkransens månad. Med hjälp av rosenkransen fördjupar vi oss i de viktigaste händelserna i Jesu liv. Det är därför denna böneform är så effektiv och alltid ger så goda frukter. Det är en mycket kristocentrisk bön, där Kristus och hans liv står i centrum och vi ber och mediterar tillsammans med hans moder, Jungfru Maria. Läs mer här

Rosenkransbön i vår kyrka
Rosenkransen och den lauretanska litanian till Guds Moder Maria bes gemensamt lördagar kl. 18.00 samt en halvtimme före vardagskvällsmässan. 

 


 


Lör
dag 19 oktober –
 S:t Paulus av Korset 

Paulus av Korset, egentligen Paolo Francesco Danei, föddes den 3 januari 1694 i Ovada, Piemonte, Italien, och dog den 18 oktober 1775 i Rom, Lazio, Italien. Han grundade passionistorden och skrev ner reglerna för passionisterna 1720. Hans helgondag firades förr den 28 april, men numera den 19 oktober.

Paulus var son till en affärsman med adliga anor. Han tackade nej till både arv och ett fördelaktigt äktenskap och kämpade 1714 som frivillig i venetianska armén mot turkarna. Efter krigsåret drog han sig tillbaka och tillbringade sin tid med att be, till år 1720 då han fick en vision som skulle resultera i grundandet av passionisterna. 1727 startade han tillsammans med sin bror och några andra vänner en kongregation efter att ha blivit prästvigd. Inom kongregationen levde man ett spartanskt liv kombinerat med fokus på Jesu lidande som skulle förmedlas genom missionsarbete. Passionisterna blev snabbt efterfrågade i hela Italien. 

Läs mer om S:t Paulus av Korset här

 


 

 

Lördag 5 oktober – S:ta Faustyna Kowalska 

Till denna enkla nunna, som hade en gränslös förtröstan på Gud, riktade Herren Jesus de häpnadsväckande orden: ”I det Gamla Förbundet sände jag profeter till mitt folk med olyckor. I dag sänder jag dig till hela mänskligheten med min barmhärtighet. Jag vill inte straffa den olyckliga mänskligheten utan läka den, ta den till mitt barmhärtiga hjärta.”

Heliga syster Faustinas mission går ut på att

– erinra om sanningen i den tro som uppenbarats i den Heliga Skrift, om den barmhärtige Gudens kärlek till varje människa, även till den störste syndaren,
– framvisa nya kultformer för Guds barmhärtighet,
– inspirera en ny rörelse med Guds barmhärtighets tillbedjare och apostlar, en rörelse som skall leda till en de trognas religiösa renässans i en anda av denna gudstjänst, dvs. i evangeliets anda att hysa en barnslig tilltro till Gud och att öva kärlek mot sin nästa.

Läs mer om S:ta Faustyna här

 


 


Föreläsningar, workshops, konsultationer och resor: november 2015

 

Vår Serafiske Fader Franciskus´ Transitus | Katolsk Horisont

 

Fredag 4 oktober – S:t Franciskus av Assisi

Läs om S:t Franciskus här

 

Lovsång till Gud, Den Allrahögste

”Franciskus´ Litania till Den Allrahögste”

Du är Helig, Herre, allena Gud, Du som gör underverk.

Du är stark,

Du är stor,

Du är den Högste,

Du är den Allsmäktige Konungen,

Du Helige Fader, Himmelens och jordens Konung.

Du är Trefaldig och En, Herre, gudarnas Gud.

Du är det Goda, allt gott, det Högsta Goda, Herre och Gud, levande och sann Gud.

Du är Kärleken,

Du är Barmhärtigheten,

Du är Visheten,

Du är Ödmjukheten,

Du är Tålamodet,

Du är Skönheten,

Du är Mildheten,

Du är Tryggheten,

Du är Vilan,

Du är Glädjen,

Du är vårt Hopp och vår Fröjd,

Du är Rättrådigheten, Du är Måttfullheten,

Du är all vår Rikedom i överflöd,

Du är Skönheten,

Du är Mildheten,

Du är Beskyddaren,

Du är vår Väktare och Försvarare. Du är Starkheten,

Du är Vederkvickelsen,

Du är vårt Hopp,

Du är vår Tro,

Du är vår kärlek,

Du är all vår sötma,

Du är vårt eviga liv,

Du store och underbare Herre, Allsmäktige Gud, Barmhärtige Frälsare. 

 


 

Bildresultat för a catholic reading the Bible


Hur fördjupar man sin tro? 

Läs den heliga Skrift (Bibeln) och andra andliga böcker, särskilt om helgonen, regelbundet. 

 


 

Bildresultat för all souls day

 

November månad – Bön för de avlidna

En fullständig avlat för själarna i skärselden kan erhållas (efter bikt, kommunion, bön för påvens intentioner, uppriktig vilja att undvika all synd): (1) då man andaktsfullt besöker en kyrkogård varje dag mellan den 1 och 8 november och ber för de avlidna; (2) då man på Alla själars dag (eller påföljande söndag eller på Alla Helgons dag) besöker en kyrka och ber Fader vår och Trosbekännelsen för de avlidna.

En partiell avlat för själarna i skärselden kan erhållas: (1) då man andaktsfullt besöker en kyrkogård eller ber för de avlidna; (2) då man i tidegärden (psalteriet, officiet, breviariet) ber laudes eller vesper för de avlidna, eller ber invokationen ”Herre, ge dem den eviga vilan och låt det eviga ljuset lysa för dem” (Ur Enchiridion indulgentiarum, ed. 1999, nr 29).

Mer om det som den Katolska kyrkan lär om avlat finns på anslagstavlan, på www.katolskakyrkan.se och på vår hemsida www.stpaulus.se under Mässtider.

 


 

 

Jubelåret 2025 – Nordiskt pilgrimsprogram i Rom 

Vad är ett jubelår? Ett jubelår är ett särskilt heligt år som brukar firas vart 25:e år. Det senaste var jubelåret 2000. Ett jubelår är en möjlighet att fördjupa sin tro och att leva sitt kristna vittnesbörd med ett förnyat engagemang för sitt personliga vittnesbörd om Jesus Kristus och det heliga Evangeliet.

En påve har möjlighet att också utlysa extraordinära jubelår och detta gjorde påve Franciskus inför Barmhärtighetens jubelår som inleddes i Rom i december 2015 och avslutades i november 2016.

Nästa jubelår firas 2025 (från den 24 december 2024 till den 6 januari 2026) och temat är hopp. Jubelåret 2025 blir ett år av hopp för en värld som lider av krig och konflikter, följderna av COVID-19-pandemin och klimatkrisen.

Hoppet sviker oss inte

“Hoppet sviker oss inte (Spes non confundit)” är påve Franciskus bulla (kungörelse) för utlysning av det ordinarie jubelåret 2025. I kungörelsen finns även instruktionerna för erhållande av avlat.

1–3 februari 2025 i Rom anordnas ett jubelårsprogram för pilgrimer från de nordiska länderna.

Pilgrimsprogrammet omfattar besök i de fyra påvliga basilikorna där en Helig port har öppnats för Jubelåret 2025. I basilikorna får varje pilgrim möjlighet att gå in genom den Heliga porten vilket markerar att man nått målet för sin vallfärd. Varje pilgrim visar vilja till fullständig förnyelse och medvandring med sin lokala kyrka och kyrkan i hela världen. I samband med det finns möjlighet att erhålla avlat.

Programmet anordnas gemensamt av de katolska stiften i Norden. Själva programmet kommer att vara gratis men varje pilgrim måste ombesörja och bekosta sin egen resa till Rom, boende och måltider på plats.

 


 

 

Respekt 

Respekt är ett stiftsorgan inom Stockholms katolska stift. På initiativ av biskop Anders Arborelius startades 2001 en rörelse inom katolska kyrkan med syfte att värna om en livets kultur i Sverige och främja kyrkans arbete med bioetiska frågor. Genom att aktivt delta i samhällsdebatter om aktuella frågor där människovärdet står på spel, står vi upp för kyrkans människosyn och värnandet om allas rätt till liv. Tillsammans med andra aktörer – föreningar, andra samfund, Sveriges kristna råd, katolska församlingar och en mängd privatpersoner – arbetar Respekt för att föra fram den kristna övertygelsen om människans okränkbara värdighet ända från befruktningen till den naturliga döden. Respekt ger information och analys och förklarar kyrkans lära. Det gäller både klassiska frågor som abort och dödshjälp och andra som uppkommit på senare år, som genterapi, kloning och stamcellsforskning. 
I vapenhuset i vår kyrka finns böcker och häften från Respekt. Ta gärna med hem och läs. 

Varje år ger Respekt genom Livets fond bidrag till insatser i Sverige och utomlands som främjar människolivet och hjälper de allra svagaste, som ofta inte kan tala för sig själva.

Prenumerera härRespekts nyhetsbrev, så får du de senaste nyheterna direkt i din mailkorg varje vecka. 

 


 


Gratis prenumeration på Katolskt magasin 

Från och med januari 2024 har alla katoliker i Sverige möjlighet att prenumerera gratis på Katolskt magasin, tack vare att prenumerationen betalas av Stockholms katolska stift. Det som krävs är att prenumeranten är registrerad medlem av Stockholms katolska stift och själv anmäler sitt intresse att få tidningen gratis. Erbjudandet gäller tillsvidare och en prenumeration per hushåll. Erbjudandet gäller inte retroaktivt. 

Prenumerera gratis här

 


 


Information från
Katolska skolan av Notre Dame

Läs mer under Undervisning eller gå in på skolans hemsida

 



Handlingsplan vid incident 

Vår församling har en handlingsplan som används om en incident skulle inträffa i kyrkan, under Mässan eller annan gudstjänst, eller i kyrkans övriga lokaler. Där uppmanas man ringa 112 då hjälp behövs. 
Se anslagstavlan i kapprummet för mer information. 

På katolska Stiftets hemsida kan man också läsa om Säkerheten i våra församlingar

 


Bildresultat för jezu ufam tobie

Alla som kommer in i vår kyrka anförtror sig åt den Barmhärtige Jesus. 


S:t Paulus av Korset katolska församling i Angered
Bankgiro: 448-5058
Swish: 123 454 36 25