Aktuellt
Så firar vi fastan 2025
Varje år manar kyrkan oss enligt gammal tradition till bön, fasta och bot som förberedelse för påskhögtiden. Jesus själv fastade 40 dagar i öknen, och vi är kallade att förena oss med honom. Fastan vill hjälpa oss att bli mindre beroende av det materiella. Medan kroppen fastar får själen näring. Fastan uttrycker också vår solidaritet med hungrande människor i världen. Det finns många sätt att markera fastetiden. Man kan exempelvis avstå från sötsaker, tobak, alkohol, kaffe, biobesök och annan underhållning eller alltför mycket tv-tittande, dataspelande och internetsurfande.
Faste- och abstinensdagar
På askonsdagen och långfredagen är man förpliktad till fasta och abstinens. Fastebudet gäller alla vuxna tills de fyllt 60 år, abstinensen – budet att avstå från kött – alla som har fyllt 14 år.
Botdagar
På fredagarna under hela året skall alla som fyllt 14 år uppfylla den av kyrkan föreskrivna botgöringen. Detta sker t.ex.
– genom att avstå från kött eller något annat slag av mat,
– genom att avstå från alkohol eller rökning eller någon annan njutning,
– genom att avstå från all mat längre än vanligt; de pengar som man på så sätt kan spara kan man skänka åt de nödlidande,
– genom att ägna särskild uppmärksamhet åt familjens gemensamma bön, genom att delta i den heliga mässan, sakramentstillbedjan eller korsvägsandakten,
– genom att speciellt uppmärksamma dem som är fattiga, sjuka, åldringar eller ensamma.
Var och en kan fritt följa den form för bot som han eller hon vill följa under vanliga fredagar och den behöver inte alltid vara densamma. Det är ingen synd, om någon inte uppfyller sin botplikt någon fredag. En allvarlig avsikt att göra bot är dock förpliktande.
Fasteoffret
Informationsbrev om fasteinsamlingen 2025 och affischer har nu gått ut till alla församlingar i vårt katolska stift och till alla fasta gåvogivare. Caritas Sverige skickar ut information om de länder dit de insamlade medlen kommer att skickas efter påsk i år. Stiftets fasteoffer kommer som vanligt att tas i våra församlingar under mässorna på Palmsöndagen som i år infaller den 13 april.
Det är också möjligt att under hela fastan och påsken skänka en gåva direkt till Caritas Sveriges 90 konto: biståndskonto bg 900–4789; eller swisha till 900 4789. Märk din gåva ”Fasteinsamlingen”.
Påskkommunion och -bikt
Att vi får gå till kommunion och bikt är en stor nåd. Påsktiden påminner oss om detta. Påskplikten omfattar påskkommunionen, som är och förblir obligatorisk för varje katolik som mottagit sin första kommunion. Förpliktelsen till årlig bikt gäller i strikt mening endast dem som begått svåra synder. Andra är inbjudna att bikta sig inför påsken, vilket är naturligt för varje katolik. Eftersom vi lever i ett land med stora avstånd är tiden för påskkommunion utsträckt till 14 veckor, från och med första söndagen i fastan den 9 mars till och med heliga Trefaldighets dag den 15 juni 2025. Det är angeläget att prästerna erbjuder många tillfällen till bikt. Det är också önskvärt att de troende som vill får möjlighet att bikta för en präst som förstår deras modersmål.
Prenumeration av katolska tidskrifter
Om man vill intensifiera sitt kristna liv är det viktigt att även hålla sig informerad om vad som händer i kyrkan – både här i Sverige och i den stora världen. Därför rekommenderar jag i detta sammanhang alla att prenumerera på de katolska tidskrifterna Signum och Karmel samt att läsa församlingsmeddelanden och församlingsblad. Från och med 2024 ingår Katolskt magasin i kyrkoavgiften; alla katoliker i Sverige kan få Katolskt magasin utan kostnad, tack vare att prenumerationen betalas av Stockholms katolska stift. Det som krävs för att få tidningen är att prenumeranten är registrerad medlem i Stockholms katolska stift och själv anmäler sitt intresse för en kostnadsfri prenumeration. Till sist vill jag tacka alla som genom kyrkoavgiften eller på annat sätt har understött kyrkan och hennes verksamhet.
Kardinal Anders Arborelius OCD
Kardinalens herdabrev för fastetiden 2025
“Om vi troget tar på oss fastetidens mödor och lösgör oss från vår bundenhet vid det materiella och från vår längtan efter nöjen och njutningar, kan vi leva oss in i Jesu korsväg. Genom att tjäna de behövande och nödlidande kan vi växa in i en allt djupare gemenskap med Jesus som kom för att tjäna och inte för att bli betjänad. Vi inbjuds att alltid leva i en allt djupare kärleksrelation med Jesus. Vårt hjärta kan bli alltmer likt hans heliga hjärta, som genomborrats på korset av kärlek till oss svaga syndare.”
Så skriver kardinal Arborelius i sitt herdabrev för fastan detta år.
Korsvägsandakt
Korsvägsandakten firas i Angered under stora fastan varje fredag efter kvällsmässan kl. 18.30. Varmt välkomna.
Fasteinsamlingen 2025
anordnas till förmån för Caritas Venezuelas arbete för att stärka den mentala hälsan i de krisdrabbade städerna.
Tillsammans sår vi hopp och skördar en bättre mental hälsa.
Bidra med en gåva till Caritas: Bankgiro 900-4789 eller Swish 900 4789. Märk din gåva ”Fasteinsamlingen”.
Liturgin under Stilla veckan och Påsk
Vi välkomnar våra församlingsmedlemmar att engagera sig i gudstjänsterna i samband med Stilla veckan och Påsk.
Var vänliga kontakta kyrkoherde p. Marek Gil OFMCap för mer information.
Katolska skolan av Notre Dame – sedan 1873
Med sin 150-åriga tradition formar Katolska skolan av Notre Dame varje år 400 elever från förskolan till årskurs 9 till att bli helgjutna människor av kropp och själ.
TRO – LÄRANDE – GEMENSKAP
Vill du vara med på ett spännande, lärande och upplyftande äventyr?
Ansök om plats på skolan nu.
www.katolska.com
Läs mer under Undervisning.
Extragrupp – Undervisning för ungdomar som inte tagit emot sin första heliga kommunion eller dopet
Välkommen till vår grupp med förberedelse inför dop och att få ta emot sin första heliga kommunion!
Vi träffas kl. 09.15 i sal 1 (närmast köket) en gång per månad.
Datum under vårterminen 2025: 12/1, 23/2, 9/3, 6/4, 4/5.
Information om fler datum kommer under våren.
Välkommen!
Sarah Poisson
Studium Biblicum
Har du längtat efter bibelfördjupning i ett katolskt sammanhang? Nu har du möjlighet att vidga dina vyer och studera Skriften med oss på Sankta Elisabets folkhögskola i Göteborg. Läs mer på www.elisabet.se
Den 9 – 11 maj – Emmaus reträtt för män
Några dagar att ägna åt ett personligt möte med Vår Herre.
Reträtten, som har biskop Anders Arborelius välsignelse, kommer att ledas på engelska.
Mer information finns på anslagstavlan och på stiftets hemsida.
Datum: 9-11 maj 2025.
Plats: Lärjungagården, Torestorp.
Hjälp till Ukrainas folk 
Vi fortsätter att hjälpa Ukrainas folk under Rysslands invasion. Många städer och samhällen är utan energiförsörjning, vilket innebär att människor är utan värme. Därför finns ett stort behov av sovsäckar, liggunderlag, varma/termo filtar.
Obs! Tyvärr kan vi inte längre ta emot kläder.
Jag (Anna) och min syster Eva har kontakt med en läkare som vi känner, som befinner sig i de mest drabbade områdena och han ber om mat till små barn, välling, blöjor för barn och vuxna, medicin för barn och vuxna, såsom febernedsättande (i tabletter och flytande form).
Det efterfrågas färdiglagad mat på burk till vuxna, såsom gulaschsoppa och andra soppor, och all konserverad mat.
Om du har möjlighet att skänka något av detta, kontakta:
Anna Afolter, 0737-822123, i S:t Paulus av Korset församling i Angered.
Man kan även swisha: Swish 0737-822123. Skriv: Ukraina.
Jubelåret 2025
Läs om Jubelåret på Stiftets hemsida.
Vad är ett jubelår? Ett jubelår är ett särskilt heligt år som brukar firas vart 25:e år. Ett jubelår är en möjlighet att fördjupa sin tro och att leva sitt kristna vittnesbörd med ett förnyat engagemang för sitt personliga vittnesbörd om Jesus Kristus och det heliga Evangeliet.
Jubelåret 2025 inleddes med att påve Franciskus på julafton 2024 öppnade den heliga porten i Peterskyrkan. Under de följande dagarna öppnades de heliga portarna i de övriga påvliga basilikorna i Rom (Lateranbasilikan, Basilikan Santa Maria Maggiore, Paulusbasilikan utanför murarna). Att gå genom den heliga porten uttrycker beslutet att följa Jesus och bli vägledd av honom.
“Hoppet sviker oss inte (Spes non confundit)” är påve Franciskus bulla (kungörelse) för utlysning av det ordinarie jubelåret 2025. I kungörelsen finns även instruktionerna för erhållande av avlat.
Bön
Jubelåret 2025
Himmelske Fader,
låt den tro du har gett oss
genom din Son Jesus Kristus, vår broder,
och den kärlekens låga du tänt i våra hjärtan
genom den helige Ande
väcka det saliga hoppet till liv i oss –
hoppet om ditt Rikes ankomst.
Låt din nåd omskapa oss,
så att vi outtröttligt medverkar till
att ditt evangelium når alla människor.
Låt det inifrån förvandla
både din mänsklighet och hela kosmos
och ge alla säker visshet
om en ny himmel och en ny jord
där ondskans alla makter är besegrade
och din härlighet strålar för evigt.
Som hoppets pilgrimer ber vi dig:
låt den nåd du skänker under detta jubelår
väcka längtan i oss efter himlens alla skatter.
Låt så alla få del av Frälsarens nåd och frid –
alla människor, över hela jorden.
Dig, vår Gud, evigt välsignad,
tillhör ära och lovsång i all evighet.
Amen.
Påve Franciskus
Hur fördjupar man sin tro?
Läs den heliga Skrift (Bibeln) och andra andliga böcker, särskilt om helgonen, regelbundet.
Appen Dagens läsningar
Medlemmar i Linköpings katolska församling har utvecklat en katolsk app som visar mässans läsningar och predikningar till varje dag.
Appen heter ”Dagens Läsningar” och finns tillgänglig för Apple och Android. Nedladdningslänkar finns på affischen på anslagstavlan och på dagenslasningar.se
Respekt – katolsk rörelse för livet
På initiativ av biskop Anders Arborelius startades 2001 en rörelse, Respekt, inom katolska kyrkan med syfte att värna om en livets kultur i Sverige och främja kyrkans arbete med bioetiska frågor. Genom att aktivt delta i samhällsdebatter om aktuella frågor där människovärdet står på spel, står vi upp för kyrkans människosyn och värnandet om allas rätt till liv, från konception till naturlig död. Varje år ger Respekt genom Livets fond bidrag till insatser i Sverige och utomlands som främjar människolivet och hjälper de allra svagaste, som ofta inte kan tala för sig själva.
Mer information finns på Respekts hemsida.
Livets fond: bg 900-5034, swish 900 5034.
I vapenhuset i vår kyrka finns böcker och häften från Respekt. Ta gärna med hem och läs.
Prenumerera här på Respekts nyhetsbrev, så får du de senaste nyheterna direkt i din mailkorg varje vecka.
Gratis prenumeration på Katolskt magasin
Från och med januari 2024 har alla katoliker i Sverige möjlighet att prenumerera gratis på Katolskt magasin, tack vare att prenumerationen betalas av Stockholms katolska stift. Det som krävs är att prenumeranten är registrerad medlem av Stockholms katolska stift och själv anmäler sitt intresse att få tidningen gratis. Erbjudandet gäller tillsvidare och en prenumeration per hushåll. Erbjudandet gäller inte retroaktivt.
Handlingsplan vid incident
Vår församling har en handlingsplan som används om en incident skulle inträffa i kyrkan, under Mässan eller annan gudstjänst, eller i kyrkans övriga lokaler. Där uppmanas man ringa 112 då hjälp behövs.
Se anslagstavlan i kapprummet för mer information.
På katolska Stiftets hemsida kan man också läsa om Säkerheten i våra församlingar.
Alla som kommer in i vår kyrka anförtror sig åt den Barmhärtige Jesus.
S:t Paulus av Korset katolska församling i Angered
Bankgiro: 448-5058
Swish: 123 454 36 25